logo F1live.cz

Motivovalo mě, když z Peréze dělali mistra světa, přiznal Verstappen

F1 Grand Prix of Abu Dhabi
© ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES – NOVEMBER 26: Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing and Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing talk at the Red Bull Racing Team Photo prior to the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on November 26, 2023 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Clive Rose/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202311260011 // Usage for editorial use only //
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 12. 2023

Sergio Pérez vstoupil do uplynulého ročníku správnou nohou a k překvapení mnoha byl Maxi Verstappenovi na jistý čas rovnocenným soupeřem. Mexičan předváděl v několika úvodních závodech sezóny výkony jako z velké knihy, následkem čehož se jeho jméno začalo skloňovat s útokem na mistrovský titul. To však bylo vodou na mlýn Maxe Verstappena, kterému taková slova přidala ještě více na motivaci, přiměla ho zařadit druhý rychlostní stupeň a Pérezovi připomenout, kde je jeho místo.

Po čtyřech úvodních závodech ročníku dělilo piloty Red Bullu jen několik bodů a v médiích se nepsalo o ničem jiném, než o tom, zda Mexičan dokáže s Holanďanem držet krok i nadále. „Proč by také ne? Vždyť všechno tomu dosud nasvědčuje,“ říkala si část fanouškovské obce, která ještě netušila, jak moc předčasné pasování Péreze za aspiranta na mistra světa a „krále městských okruhů“ vyprovokuje Verstappena.

Trojnásobný držitel titulu si na rodákovi z Guadalajary zgustl hned na v pořadí pátem závodě sezóny v Miami, což se ukázal být rozhodující moment šampionátu. Pérez se totiž následně psychicky sesypal a předchozí formu už v průběhu ročníku zpátky nenabyl.

„Tato tvrzení mě motivovali ještě více ukázat, že tomu tak není (že Pérez není aspirantem na titul a králem městských okruhů, pozn. red.)” uvedl Verstappen pro Viaplay. „Jiné piloty by taková slova znepokojily, ale mě tyto komentáře nevyděsily. Některá média, například z Mexika nebo španělská média, takové úvahy schválně propagovala, protože lidé samozřejmě chtěli, aby došlo v boji o titul k bitvě.“

Verstappena z míry nevyvedla jak média opěvující Sergia Péreze, tak ani Mexičan samotný. Holanďan byl totiž přesvědčen o tom, že pokud mu i bude týmový kolega na začátku sezóny stačit, na typologicky rychlejších okruzích časem odpadne – a tak se také stalo.

„Věděl jsem, že na začátku ročníku mi nebude ani jeden z okruhů dokonale vyhovovat,“ poznamenal Verstappen. „Byl jsem si vědom toho, že na rychlejší okruhy s množstvím rychlých zatáček zavítáme až později v průběhu roku.“

„V tu chvíli jsem se (hrozby ze strany Péreze) vůbec nebál. Museli jsme jen doladit detaily (na mém autě). Nakonec to po Baku vypálilo docela dobře,“ dodal vítěz více než 50 velkých cen.