logo F1live.cz

Vyšetřování kauzy Wolffgate bylo trapné a zbytečné, říká Vasseur

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 12. 2023

Vyšetřování vyfabulované kauzy „Wolffgate“ bylo podle šéfa Ferrari Frédérica Vasseura nanejvýš trapné a zbytečné. Francouz se domnívá, že se FIA neměla věcí vůbec zabývat – a když už, měla vyzpovídat šéfa Mercedesu a jeho manželku pěkně v soukromí. Jenže to se nestalo.

Magazín Business F1 přišel před týdnem s informací, že jak Toto Wolff, tak Susie Wolffová, měli vynášet utajované informace. Manželský pár zanedlouho na to začala vyšetřovat Mezinárodní automobilová federace ze zvláště závažného „konfliktu zájmů“.

Nakonec se však federace k ničem nedopátrala a ani ne po dvou dnech vyšetřování ukončila, jako by se nic nestalo. Jenže se stalo. Vztahy FIA a F1 se tímto počinem organizace ještě více ochladily, a to podle Frédérica Vasseura zcela zbytečně. Navíc, manželé Wolffovi se cítí být obviněním dotčeni, a to právem. Zvažují proto právní kroky.

„Celou věc odstartoval článek v novinách, i když nevím, jestli noviny jsou v tomto případě to správné slovo,“ rýpl si do bulvárního magazínu Business F1 „lodivod“ Ferrari. „Domnívam se, že v situaci, kdy mluvíte o jednotlivci (Totovi Wolffovi a Suse Wolffové, pozn. red.), musíte dbát na to, co říkáte.“

„Myslím si, že od FIA by se to patřilo,“ poznamenal Vasseur. „Mezi tím, jak oznámili, že započali vyšetřování a následnou informací o jeho ukončení proběhlo pouze 24 hodin. Raději měli nejprve 24 hodin vést vyšetřování a až potom přijít s oznámením, vyhnuli bychom se díky tomu jakýmkoli špatným závěrům.“

Proč se vlastně FIA s celou věcí zabývala? Údajně jen reagovala na stížnosti celků na adresu Wolffových a nejednala tak z vlastní iniciativy. Týmy však toto tvrzení téměř okamžitě vyvrátily, když každá jedna ze stájí zveřejnila koordinované stanovisko, ve kterém stálo, že ani jeden z týmů Tota a Suse Wolffových Mezinárodní automobilové federaci neudal.

Frédérica Vasseura skutečnost, že se týmy zachovaly v krizové situaci soudržně, nesmírně potěšila. „Z celé věci lze vyvodit minimálně jedno, a to, že týmy byly po minulotýdenním ´incidentu´ přinejmenším jednotné. Nestává se totiž často, že by se na stranu Tota (Wolffa) postavil Red Bull!“

„Popravdě řečeno považuji za důležité, že jsme zaujali stejné stanovisko a diskutovali s ostatními zúčastněnými stranami. Myslím si, že je to vůbec poprvé, co se týmy vyjádřily k něčemu takto jednotně,“ uzavřel Vasseur.