logo F1live.cz

Podle Vasseura udělalo Ferrari příliš mnoho chyb

Carlos Sainz
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 4. 2024

Čeká Ferrari na nasazení vylepšení, která by měla přijít do Imoly, nebo dokonce už do Miami? Kdepak. Podle šéfa stáje Frédérica Vasseura série chyb znamenala, že Scuderia na Velké ceně Číny nenaplnila svůj maximální potenciál.

I když balík úprav provázejí v Itálii velká očekávání, důvodem propadu Ferrari v Číně nebyl nedostatek vylepšení. Tým na začátku sezóny dokázal maximalizovat své zisky, ale po příjezdu do Číny se s novým asfaltem a sprintovým formátem možná dopustil prvních chyb při volbě nastavení. O chybách jako hlavních důvodech prohry hovoří i šéf stáje Frédéric Vasseur.

„Opravdu je to o tom, abyste poskládali všechno dohromady. Nebyl to z naší strany čistý víkend a jako tým jsme udělali příliš mnoho chyb,“ přiznal šéf Ferrari. „Když v této části startovního pole neuděláte všechno perfektně, tak nebudete vpředu. V kvalifikaci jsme viděli šest nebo sedm aut v jedné desetině. To znamená, že detaily udělají z hrdiny zatraceného.“

Ferrari kromě toho neudělalo všechno perfektně na trati. I když vzájemné souboje Sainze a Leclerca se neukázaly jako rozhodující, pro úsilí týmu představovaly komplikaci. Carlosu zkomplikoval závod i výjezd bezpečnostního vozidla. Podle slov Vasseura však bylo klíčové něco jiného.

„Myslím, že víc jsme ztratili v posledním stintu. Carlos měl trochu smůlu při načasování zastávky v boxech tři nebo čtyři kola před výjezdem safety caru. Měl trochu obavy z tak dlouhého stintu na poslední sadě tvrdých pneumatik, proto byl zpočátku poněkud konzervativní. Zvládl to však velmi dobře,“ řekl Vasseur.

„Na hardech jsme měli o trochu horší výkonnost než na mediumkách. Na konci prvního stintu na středně tvrdých gumách jsme byli v dobré pozici, ale na tvrdých jsme ztráceli,“ dodal Fred.

Měl by čínský víkend vyvolat u fanoušků Ferrari nějaké obavy? Nemůže to být náznak ztráty formy, což by bylo zvláště nepříjemné před domácím závodem v Imole? Podle Vasseura není panika namístě.

„Jde spíše o to, abychom vytěžili to nejlepší z toho, co máme. Tento víkend jsme v tomto směru neodvedli dobrou práci,“ přiznal Fred. „I kvůli odlišnému formátu bylo velmi obtížné porozumět asfaltu. To může znamenat rozdíl, protože zde mluvíme o jedné desetině, ne o půl sekundy. Není to však žádná výmluva. Je to stejné pro všechny a některé týmy to zvládly. Musíme zjistit, jestli se umíme připravit o něco lépe.“

Související zprávy