logo F1live.cz

Kubica zpochybňuje svůj návrat do F1: Už vím, že nemusím závodit za každou cenu

Robert Kubica
© Wikimedia Commons
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 12. 2023

Robert Kubica napsal jeden z nejúžasnějších sportovních příběhů posledních let. Škoda, že Hollywood o něj nebude mít zájem, protože z hlediska výsledků skončil katastrofou. Polákův návrat se dokonale kryl s jednou z nejhorších sezón v dějinách Williamsu. Jak si na tuto kapitolu své kariéry vzpomíná se čtyřletým odstupem?

Pokud by přece jen nějaká společnost měla zájem natočit film o návratu Roberta Kubici, jeho příběh by pravděpodobně končil zhasnutím červených světel na Velké ceně Austrálie v roce 2019. Polský závodník nepochybně zvítězil nad sebou a nad svým osudem, ale i když se postaral o jediný bod svého týmu v tom roce, zažil velmi neúspěšnou sezónu plnou vysokých porážek v souboji s týmovým kolegou Georgem Russellem.

„Na toto téma mám dva pohledy. Ten první není úplně v souladu s mým perfekcionismem a říká: ‚Ano, dokázal jsem to!‘ Mám pocit, že jsem odvedl opravdu dobrou práci. Nejen tím, že jsem se vrátil do F1, ale když se podívám, co se dělo, jak jsem na tom byl a jak to vypadalo, tak jsem podle mě odvedl dobrou práci,“ řekl Kubica v rozhovoru pro Przegląd Sportowy.

Asi nepřekvapí, že před jeho návratem i po něm se vše točilo kolem zdravotního stavu a omezení, s nimiž se musel naučit žít a jezdit. Je jasné, že jeho pravá ruka se nikdy úplně nezahojí, ale přesto se dokázal vrátit za volant a závodit na špičkové úrovni, což je určitě více než pozoruhodné.

„Pracoval jsem na sobě a dokázal jsem jim všechno. Dělali mi různé testy, posílali mě na kliniky, kde jsem absolvoval sérii vyšetření. Prošel jsem všemi testy a vyšetřeními na jednom místě a už mě posílali na další, aby mi dělali nová vyšetření. Na jednu stranu bylo normální, že mě testovali a prověřovali si různé černé scénáře. Kdybych byl na jejich místě, asi bych k tomu přistupoval také tak,“ říká Kubica.

„Chápal jsem to, i když na druhé straně to bylo nepříjemné a destabilizující. Musel jsem vystoupit ze své komfortní zóny, protože jsem chtěl něco dokázat a byl jsem přesvědčen, že to dokážu,“ dodal krakovský rodák.

Jak jsme uvedli, samotný příběh po podpisu smlouvy s Williamsem už nebyl pohádkou. V podstatě se točil kolem té samé otázky: do jaké míry ho ovlivňují jeho omezení? Vše má však podle Roberta svá pozitiva.

„Bylo by snadné všechno svalit na mé omezení. Myslím si však, že mým největším nesportovním úspěchem je, že dnes si už každý zvykl, jaký jsem. Nikdo se na to už neptá. Chcete mě? Tak takový prostě jsem,“ prohlásil Kubica.

„Během let jsem si uvědomil a zkušenostmi jsem dospěl k závěru, že nemusím závodit za každou cenu. Chci najít správné prostředí, protože vím, co potřebuji, abych se v něm cítil dobře,“ řekl polský závodník, který na závěr své vyčerpávající odpovědi nabídl i druhý pohled na své roční působení ve Williamsu.

„S návratem do F1 souvisí i druhý pohled: po sportovní stránce to s Williamsem už nemohlo skončit hůře. Když mám být spravedlivý, k této skupině chovám velký respekt, protože tam bylo dost lidí, kteří opravdu věděli, co dělají. Bohužel, byli jsme ve špatném čase na špatném místě,“ uzavřel svou myšlenku polský závodník.