logo F1live.cz

Kubicův dětský sen o Ferrari zmařil osud: I po dlouhých letech je to otevřená rána

Robert Kubica
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2024

Mohlo to být dokonalý příběh. Slovo „kdyby“ se v životopise Roberta Kubicy opakuje téměř v každém řádku. Nebohatý chlapec z bývalého východního bloku se stal vítězem velké ceny ve Formuli 1, pilotem továrního týmu a byl opravdu krok od přestupu do Ferrari. Polák i po letech přiznává, že myšlenka na červenou kombinézu stále bolí.

Těžká nehoda na rally v Andoře v únoru 2011 Kubicu téměř připravila o život. Nikdy se z ní úplně nezotavil a jeho pravá ruka představuje po asi dvaceti operacích limitující faktor. Robert se narodil jako pravák, ale dnes je levák. Přesto se vrátil do kokpitu a nadále soutěží.

V sezóně 2024 ho uvidíme dokonce i v Le Mans v nejvyšší třídě Hypercar. Tak trochu si tím splní svůj dávný sen o Ferrari, když nastoupí ve barvách zákaznického týmu AF Corse. Samozřejmě, není to Scuderia, o které tolik snil a se kterou se dokonce i dohodl. Jak přiznal několik let po nehodě, na sezónu 2012 měl uzavřenou předběžnou dohodu s velkým Ferrari ve Formuli 1 a měl se stát týmovým kolegou Fernanda Alonsa. Bohužel, nešťastné události ze 6. února 2011 vše navždy změnily.

„Závodit za Ferrari podle mě představuje něco víc než závodit za ostatní značky,“ řekl Kubica v nedávném rozhovoru pro La Gazzetta dello Sport. „V minulosti jsem na Ferrari mnohokrát pomýšlel.“

„Jako jezdec F1 jsem měl dva cíle: stát se mistrem světa a obléct si červenou kombinézu. Nakonec se to nepodařilo, protože život mi naservíroval odlišný scénář. Přiznávám, že je to pro mě otevřená rána, která se dosud nezahojila. Nyní mě však čeká nová příležitost, která pro mě bude velkou výzvou,“ prohlásil rodák z Krakova.

Kubica má, samozřejmě, na mysli působení v mistrovstvích světa vytrvalostních závodů se zákaznickým týmem Ferrari. Není to tak úplně Ferrari, o kterém snil, a nebude to ani kombinéza Scuderie. Stále je to však skvělá příležitost a další hezká kapitola často nešťastného příběhu polského závodníka.

„Jsem rád, že moje cesta a cesta AF Corse se v nové sezóně spojí. AF je jedním z nejúspěšnějších týmů v motoristickém sportu vůbec. Jsem si jistý, že společně odvedeme skvělou práci. Navíc jsem zpět v italském týmu, což není žádná maličkost,“ vzkázal Kubica.