logo F1live.cz

Naše prohry ještě budou soupeři litovat, hlásí Wolff

Toto Wolff
© Sebastian Kawka/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 12. 2023

Legendární Niki Lauda několikrát řekl, že se z proher vždy naučil víc. Tým Mercedes si v posledních dvou letech užil těch porážek víc než dost. Teď je čas vrátit se zpět na trůn. I když vždy je lepší nechat mluvit stopky, Toto Wolff burcuje své vojáky do boje.

Jedno vítězství za dva roky není bilance, na kterou by byl Mercedes v posledním desetiletí zvyklý. Inženýrům v Brackley se to při vývoji monopostu nepovedlo dvakrát po sobě a v následujících měsících je nutné vše napravit. Můžeme očekávat, že monopost W15 bude vypadat diametrálně odlišně než jeho otec a dědeček. Nejdůležitější však bude, aby Mercedes opět vyhrával.

„V této sezóně jsme se toho hodně naučili,“ řekl šéf stáje Toto Wolff. „Během těžkých závodů a sezón se toho naučíte nejvíc. My vždy říkáme, že soupeři budou litovat naše prohry, protože se z nich naučíme nejvíc.“

„Myslím, že jsme se po technické stránce, ale i jako organizace a jako lidé, naučili hodně věcí, které budou prospěšné do budoucnosti. Nedokážu vybrat jednu, protože je toho tolik, na co jsme se podívali a co nám pomůže postupovat kupředu. Neustále se učíme,“ řekl Wolff.

Ten také dostal otázku, který závod v uplynulé sezóně byl nejlepší. I když v Austinu neskončil Mercedes po diskvalifikaci Lewise Hamiltona ani na pódiu, asi nepřekvapí, že boss stáje vybral právě GP USA. „Přivezli jsme balíček vylepšení, který fungoval, a auto také fungovalo dobře. V tom závodě jsme stíhali lídra,“ říká Wolff.

„Můžete říct, že nás diskvalifikovali, ale měli jsme velmi dobrý výkon a byl to příjemný víkend. Já vždy říkám, že je lepší mít rychlé auto, i když ho nevyladíte správně. Stále musíte závod dokončit, ale beztak to byl nejlepší víkend, během kterého jsme viděli dobrou korelaci mezi větrným tunelem a realitou na trati,“ řekl šéf Mercedesu.

Podle jeho slov bude jednou z největších výzev Mercedesu v roce 2024 „nastavení správných očekávání“. Každý chce vidět vyrovnaný boj o titul minimálně dvou týmů, ale dokážou konkurenti dohnat velký náskok Red Bullu za jednu zimu?

„Musíme zdolat obrovskou horu,“ řekl Wolff. „Máme před sebou úspěšný tým s velkým náskokem. Zároveň však věřím, že jsme podnikli několik dobrých kroků, abychom tu mezeru zavřeli. Bude to stačit? To nevím. Uvidíme na testech v Bahrajnu a pak na prvním závodě. Těším se. Nejraději bych začal už teď. Až stopky nám ukážou, jestli jsme odvedli dobrou práci.“

Související zprávy