logo F1live.cz

Klamal jsem sám sebe. Namlouval jsem si, že můžu Hamiltona porazit, přiznal Bottas

Valtteri Bottas
© XPB/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 12. 2023

K tomu, abyste se stali pilotem Formule 1, nestačí mít jen talent. Stejně tak musíte neochvějně věřit ve vlastní schopnosti – ba dokonce si někdy až namluvit, že jste lepší, než ve skutečnosti jste. Přesně to udělal během působení v Mercedesu Valtteri Bottas. Fin neustále lhal sám sebe a utvrzoval se v tom, že Lewisovi Hamiltonovi může být vyrovnaným soupeřem. S tím, že je od sedminásobného šampiona prostě horší, se prý smířil jen v nedávné minulosti.

Angažmá Valtteriho Bottase v Mercedesu se nesmírně ponášelo na angažmá Sergia Péreza v Red Bulle. Oba piloti totiž měli/mají ve zvyku si namlouvat, že od příštího roku se svému o třídu lepšímu týmovému kolegovi jako mávnutím proutku zázračně vyrovnají.

Jenže tak to nefunguje. Když za svým „parťákem“ zaostáváte o několik desetin vteřiny, znamená to, že jste prostě pomalejším pilotem. Jezdci F1, jejichž ega jsou zpravidla nesmírně vysoká, se však s touto skutečností vyrovnávají o něco déle než běžní smrtelníci. Takovému Valtterimu Bottasovi trvalo připustit si tento fakt několik dlouhých let.

„Musíte to popírat (že jste pomalejší než váš týmový kolega, pozn. red.) a já jsem to popíral téměř pět let, protože každý rok jsem chtěl bojovat o titul a musel jsem si jednoduše věřit,“ vysvětlil vítěz deseti velkých cen pro Motorsport .com.

„Až tehdy, když jsem věděl, že odcházím z týmu, jsem si všiml, že jsem s některými věcmi o něco víc v pohodě. Až v loňském roce jsem si dokázal připustit, že Lewise jsem ve stejném monopostu nedokázal v průběhu sezón porážet proto, že je v určitých oblastech prostě lepší. Pro jezdce je těžké si to přiznat.“

Přestože hrál Bottas v Mercedesu pouze druhé housle, působení v nejúspěšnějším týmu turboéry nelituje. Koneckonců, za to, že nezískal titul, si může jen sám.

„Působení v Mercedesu nelituji, a to i přesto, že jsem byl neustále ve složité situaci, protože jsem pokaždé disponoval pouze roční smlouvou. Věděl jsem, že pokud chci bojovat o titul, potřebuji být s tímto týmem za dobře. Pokud bych začal být hulvát, velmi snadno bych přišel o práci – nahradit mě by totiž bylo velmi jednoduché,“ dodal Bottas.

Související zprávy