logo F1live.cz

Todt varuje Red Bull: Pamatujte na rok 2005

Max Verstappen a Jean Todt
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 12. 2023

Pro mnohé jsou karty před startem sezóny 2024 rozdány úplně jasně. Red Bull měl po celý uplynulý rok převahu a pravidla se žádným způsobem nezměnila. Formula 1 by tedy v Bahrajnu měla pokračovat tam, kde v Abú Zabí skončila? Ne tak rychle, upozorňuje bývalý šéf Ferrari Jean Todt.

Francouzský manažer ve rozhovoru pro La Stampa upozornil, jak rychle se může změnit situace ve Formuli 1. Rok 2004 patřil také k nejdominantnějším v celé historii tohoto sportu a v sezóně 2005 zažilo Ferrari prudký pád. Právě tento příklad použil Jean Todt, aby upozornil Red Bull, že v F1 je úspěch pomíjivou záležitostí. Je třeba však připomenout, že před sezónou 2005 došlo k zásadní změně v pravidlech, která sice oficiálně nemířila proti Scuderii, ale všichni víme, co se pod pokličkou „bezpečnosti“ skutečně skrývalo.

„Nepamatuji si rok 2005? Stejný tým, stejní jezdci a právě skončená triumfální sezóna,“ prohlásil Todt. „Měli jsme Schumachera, ale nebyli jsme konkurenceschopní. V roce 2006 jsme byli opět rychlí, ale kvůli problémům se spolehlivostí jsme nakonec prohráli. Michael oznámil odchod z Formule 1, aby se v roce 2010 nakonec vrátil s Mercedesem, my jsme naopak v roce 2007 opět vyhráli s Räikk önenem a o rok později jsme s Massou prohráli v posledních metrech.“

Když už byla řeč o brazilském závodníkovi, reportér se Todta zeptal i na právě probíhající spor brazilského závodníka s FIA a Formulou 1. „Nechci vstupovat do této kontroverze. Z psychologického hlediska to pro Massu bylo velmi těžké. Možná jsme mohli být tvrdší, když se celá ta věc prevalila. Není pochyb, že Velká cena Singapuru byla zmanipulovaná a měla být zrušena,“ řekl Todt.

Vraťme se však zpět do přítomnosti a k dominanci Red Bullu. Ta není jen nadvládou jednoho týmu, ale i nadvládou jednoho jezdce. Max Verstappen nenašel v týmovém kolegovi Sergiovi Pérezovi rovnocenného a zjevně je v týmu dobře zakotven. Podobnosti s Ferrari ze začátku tisíciletí vidí i sám Todt.

„Ano, jsou tam. Red Bull vybudoval vítězný tým s výjimečným jezdcem, velmi profesionálním a inteligentním na trati. Je to fantastický talent,“ řekl bývalý šéf Ferrari o Maxu Verstappenovi. Následně dostal otázku, zda vidí nějaké podobnosti i mezi Sergiem Pérezem a Rubensem Barrichellou.

„Barrichella znám docela dobře, ale Péreze už mnohem méně. Je to však velmi dobrý jezdec, i když určitě není na úrovni svého týmového kolegy. Devatenáct vítězství Verstappena proti dvěma Péreza mluví za vše, i když směrem do budoucnosti není žádný úspěch jistý,“ dodal Todt.