logo F1live.cz

Wolff slibuje strmý vývoj: Připravujeme mnoho skvělých věcí

Archive number: M406095
© 2023 Las Vegas Grand Prix, Thursday – LAT Images
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 12. 2023

Do třetice všeho dobrého. V letech po nástupu hybridních motorů by nás nikdy nenapadlo, že se Mercedes může dopustit tolika chyb. Tento tým byl synonymem spolehlivosti, přesnosti a strojového rozhodování. Nová technická pravidla však inženýry týmu v Brackley dokonale nachytala na hruškách, a to hned dvakrát. Po třetíkrát se to už nestane, slibuje Toto Wolff.

Mercedes to neposkládal správně jednou, ale hned dvakrát. Něco takového si skutečně nepamatujeme. Tento tým byl přece taký neomylný, ale jak se opět ukázalo, nikdo není neomylný a každý je zdolatelný. Lesk a aura Mercedesu v posledních letech jaksi vybledla a teď je úkolem stáje všechno napravit. Její šéf se během zimní přestávky vydal cestou optimismu.

„Na lídry máme ztrátu,“ řekl Toto Wolff pro britskou televizi Sky. „Ale dva naše týmy, v Brackley a Brixworthu, jsou velmi motivované. Připravujeme mnoho skvělých věcí a spolu s tím, co jsme se naučili, jsme na tom dobře a můžeme zjistit, co dokážeme. Musíme využít momentum, které máme po zisku celkového druhého místa v Poháru konstruktérů, a přenést ho do obou továren.“

Mercedes, Ferrari a Alpine slibují před rokem 2024 revoluci. Jejich šéfové avizují, že monoposty projdou revolučními změnami, co po neúspěších v letech 2022 a 2023 nepřekvapí. Red Bull naproti tomu s klidem potvrdil, že nový RB20 bude evolucí starého RB19. Je možné, že v Milton Keynes se blíží k vývojovému stropu a zisky se budou hledat stále obtížněji, zatímco jejich soupeři mají velký prostor na zlepšení?

„Buďme k sobě upřímní, Red Bull má náskok, protože se po zavedení nových předpisů dobře odrazil,“ řekl Wolff. „Abychom je dohnali, potřebujeme vyvinout monumentální úsilí.“

„Doufejme, že v určité fázi se zpomalí tempo jejich vývoje a my se dokážeme dotáhnout. Není to jen o přidání nějaké desetiny přítlaku, protože naše auto mělo zásadní problém. Bylo nestabilní a jezdcům chyběla sebedůvěra v kokpitu, takže pokud se nám to podaří vyladit, pak si myslím, že můžeme udělat krok vpřed, jak to dokázaly jiné týmy,“ dodal Wolff.

Související zprávy