logo F1live.cz

Wolff: Mercedes W13 byl mou největší chybou, pokračování tohoto konceptu jsem podpořil

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 1. 2024

Mercedes má za sebou dva mimořádně neúspěšné roky. Na trápení tohoto týmu v sezónách 2022 a 2023 je vidět, že někdy stačí jediné rozhodnutí, které kompletně změní váš osud. Šéf stáje Toto Wolff nyní označil “koncept bez bočnic” za svou největší chybu za poslední roky. Paradoxně, setrvání na této cestě v roce 2023 už tak kriticky nevnímá.

Tato chyba na tým pohlíží ze všech stran. Jak to mohli takto pokazit hned dvakrát? Takové velké chyby Mercedes v předchozích sezónách nedělal a je třeba říci, že dva roky pod nejvyšším stupínkem odhalily další problémy stáje z Brackley, které dosud zřejmě maskovala nadřazenost jejich monopostů. Strategická rozhodnutí, pomalé zastávky v boxech, nedostatečná agresivita, to všechno a mnohem více trápilo Mercedes v posledních dvou letech.

Největším problémem však zůstává auto, které bylo dvakrát za sebou postaveno špatně. “Monopost W13 byla moje největší chyba za poslední roky. Zvolili jsme špatný přístup při budování auta na rok 2022, prostě to nebyla správná cesta,” prohlásil Toto Wolff.

Co však rok 2023? Vždyť Mercedes zopakoval prakticky dvakrát tu samou chybu. To však už Rakušan, trochu paradoxně, nevnímá tak kriticky. “Potvrzení tohoto konceptu v roce 2023 byla druhá velká chyba, ale obhajuji toto rozhodnutí s ohledem na naše vítězství v Brazílii. Každý by takový víkend považoval za východiskový bod pro novou sezónu. Více než polovina týmu byla přesvědčena, že situace se zlepšuje,” řekl Wolff.

Finální rozhodnutí nakonec přišlo. Prý už po úvodní Velké ceně Bahrajnu si v Mercedesu řekli, že monopost s úzkými bočnicemi je slepá ulička. Na šestou velkou cenu v Monaku už tým přicestoval se širšími bočnicemi, ale DNA starého auta zůstala nezměněna. K tomu dojde až v tomto roce s úplně novým monopostem.

Wolff v průběhu roku také několikrát podlehl frustraci. Existuje velmi tenká hranice mezi přijatelnou a nepřijatelnou komunikací. Jako šéf rozhodně nemůžete střílet do vlastních a velmi dobře si to uvědomuje i rodák z Vídně. “Kritizování týmu před médii je součástí balancování, které se mi někdy nepodařilo dokonale zvládnout,” přiznal.

“Mnohých zaměstnanců motivuje, když vidí ambiciózního šéfa, ale někdy překročím hranici. Před rozhovory si musím dát heřmánkový čaj, abych se uklidnil. Pokud jsem byl příliš přísný, v pondělí se po návratu do továrny omluvím. I takový musí být dobrý vůdce,” dodal Wolff.

Související zprávy