logo F1live.cz

Vasseur: Vigna a Elkann mi nemusí říkat, že jsou nespokojeni

Frédéric Vasseur a Benedetto Vigna
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 1. 2024

Generální ředitel Ferrari Benedetto Vigna se neangažuje v závodním týmu značky tak aktivně, jako to bývalo u jeho předchůdců Louise Camilleriho či Sergia Marchionneho. Je zřejmé, že není velkým fanouškem motoristického sportu a ve skutečnosti nemá velké zkušenosti ani s automobilovým průmyslem. Občas však promluví s médii i na toto téma a zvláště ta italská ho pozorně poslouchají.

Bohužel, Vigna se při své komunikaci právě nevyznamenal. Před sezónou 2023 sliboval hory-doly, ale Ferrari zažilo přímo katastrofální start s množstvím technických problémů. Zřejmě si však přečetl životopis Enza Ferrariho, protože prohlásil, že skončit druhý vlastně znamená být prvním poraženým.

Jeho podřízený Frédéric Vasseur dostal v souvislosti s těmito slovy otázku, zda během roku proběhly nějaké diskuse s nadřízenými, protože letošní třetí místo v Poháru konstruktérů je vlastně pokles oproti roku 2022. „Nevyčkávali jsme na konec sezóny, abychom o tom diskutovali, ale výhodou ve Ferrari je, že mluvíme denně, protože pracujeme blízko sebe,“ řekl francouzský manažer.

„Nikdo nemůže být spokojený s tím, co jsme předvedli na začátku sezóny. Měli jsme příliš mnoho problémů se spolehlivostí a výkonností a já byl první, kterému se to nelíbilo,“ říká Vasseur, který však nezapomněl ani na pozitiva.

„Podle mě je však důležitější než cokoliv jiného, že jako závodní tým, jako skupina, jsme byli schopní… Nejsem velký fanoušek statistik, ale z posledních osmi velkých cen jsme tuším pětkrát stáli na pole position. V některých závodech jsme přitom byli schopni bojovat s Maxem, což byl podle mě také dobrý krok vpřed,“ řekl Fred.

Ten dodal, že nepotřebuje své nadřízené, aby určovali, zda může nebo nemůže být spokojen. Sám je dostatečný perfekcionista, takže ví, co požaduje od týmu. „Ať už nejsme spokojeni – a znovu, já jsem vždy nespokojený jako první, takže nepotřebuji, aby mi pan Vigna nebo pan Elkann říkali, že nejsou spokojeni s třetím místem –, já jsem stále více než spokojen s reakcí týmu a myslím si, že tento pocit mají všichni,“ vzkázal Vasseur..