logo F1live.cz

Toto Wolff prodloužil smlouvu s Mercedesem

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 1. 2024

Toto Wolff patří mezi nejúspěšnější šéfy ve Formuli 1. Tým Mercedes vedl přes nejúspěšnější období v historii této značky. Osm titulů v Poháru konstruktérů a sedm titulů v šampionátu jezdců s Lewisem Hamiltonem a Nicem Rosbergem, to je jen krátký výčet úspěchů rodáka z Vídně, který je zároveň třetinovým vlastníkem závodního týmu.

Wolff ve svém posledním rozhovoru pro Daily Telegraph potvrdil, že s týmem prodloužil smlouvu o další tři roky. To znamená, že se dohodl na pokračování spolupráce s koncernem Daimler (aktuálně ho zastupuje generální ředitel Ola Källenius) a společností INEOS (majitelem je známý podnikatel Jim Ratcliffe), které spolu s ním vlastní podíly v závodním týmu. Bossem Mercedesu tak zůstane do konce roku 2026.

„Myslím si, že nejdůležitější věc mezi námi třemi je, že si navzájem důvěřujeme,“ řekl Wolff. „I jako akcionář mám zájem na co nejlepší návratnosti investice. A nejlepší návratnost znamená vítězství.“

„Nebudu se snažit držet na pozici, o které si myslím, že ji někdo jiný bude vykonávat lépe než já. Dbám na to, abych měl kolem sebe lidi, kteří mi mohou říci opak. Všichni tři jsme se však nakonec shodli, že pokračujeme,“ řekl Wolff.

Toto rozhodnutí přichází navzdory méně úspěšnému období, kdy veškerou slávu a vítězství sbírá konkurenční Red Bull. Nezdá se však, že by dva roky plné proher otřásly pozici dlouholetého šéfa. „Nikdy jsem neměl výkonnostní klauzuli. Buď si navzájem důvěřujete, nebo ne. A my jako akcionáři jsme na jedné lodi,“ řekl Wolff.

„Jsem součástí tohoto týmu v různých funkcích. Jsem spoluakcionářem. Jsem členem představenstva. To jsou věci, které se nezmění bez ohledu na to, zda mám výkonnou nebo nevýkonnou funkci. Rizikem pro mě je vždy spíše nuda než vyhoření. A proto přijímám výzvy, i když to někdy vypadá, že je těžké je zvládnout,“ dodal.

Související zprávy