logo F1live.cz

Jak Katar nebo Saúdská Arábie. Madrid prý zaplatil F1 obrovskou sumu

Spanielsko, ilustracne
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2024

Formula 1 je v módě a na ničem to není vidět lépe než na penězích. Hodnota týmů prudce roste a s nimi i cena za pořádání velké ceny. Bohužel, promotéři v Americe nebo na Blízkém východě určují trend i v evropských zemích a ty nyní zažívají nebývalý nárůst cen vstupenek. Zdá se, že stejný příběh stojí za zorganizováním závodu v Madridu.

Jak jsme již viděli v případě Kataru, Saúdské Arábie nebo Las Vegas, domluvit se s Formulí 1 není těžké. Když položíte na stůl dostatečně velký kufr s penězi, nevadí ani skutečnost, že na rok 2026 přece už máte smlouvu s jedním španělským promotérem. Zatímco jednání o závodech v Monze, Monaku nebo Spa se neustále protahují a podepisují se krátkodobé smlouvy, ti nejbohatší dostávají za bianko šek rychlé jednání.

Podle španělské televize TV3, na kterou odkazuje portál PlanetF1.com, zaplatili madridští promotéři za desetiletou smlouvu srovnatelnou sumu jako ty nejbohatší velké ceny v kalendáři, kterými jsou Ázerbájdžán, Saúdská Arábie nebo Katar. Ročně prý odchází z hlavního města Španělska na účet Liberty Media téměř 1,2 miliardy korun, což je suma, která z Madridu dělá pravděpodobně nejštědřejšího promotéra v Evropě.

Jednoduchá matematika říká, že za deset let platnosti smlouvy je to téměř půl miliardy eur. Na druhé straně, pokud se ceny budou takto posouvat i nadále, v roce 2035 (posledním roce kontraktu) nemusí být téměř padesát milionů vůbec mnoho.

Podle jmenovaného zdroje jsou to velmi špatné zprávy hlavně pro Barcelonu. Katalánští promotéři patří, naopak, mezi nejskromnější v kalendáři a nabídce Madridu nedokáží konkurovat. „Je to téměř dvojnásobek sumy, kterou Generalitat de Catalunya zaplatila za závod v Barceloně. Odhadem platí katalánská velká cena 25 milionů eur,“ uvedl PlanetF1.com s odkazem na TV3.

Přesto se Barcelona pokusí o udržení závodu. Mnohem více peněz nemůže nabídnout a za padesát milionů dostal Madrid i značku Velké ceny Španělska. Pokud se tedy Kataláncům nějakým zázrakem podaří udržet, pravděpodobně se tak stane pod hlavičkou Velké ceny Katalánska nebo Velké ceny Barcelony.

Související zprávy