logo F1live.cz

Ovládne Crashgate závod ve Vegas? Mají čas do 15. listopadu a ani o den víc, odkázal Massa.

Felipe Massa
© Wikimedia Commons
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 11. 2023

Formule 1 se chystá na svůj největší svátek. Premiérová Grand prix Las Vegas je další na řadě a řekněme si upřímně, existuje nemalé riziko, že ani zdaleka nepůjde všechno podle plánu. Dokonalý víkend může narušit i Felipe Massa, který je momentálně na začátku svého sporu s FIA a F1, který by právě během víkendu ve Vegas mohl dostat nový rozměr.

Víme, že na takových velkolepých akcích jde málokdy všechno podle plánu. Ale dokážete si představit, že by se během nejbujařejšího víkendu za dlouhá léta nemluvilo o ničem jiném, než o největší kontroverzi ve Formuli 1 za posledních patnáct let? Felipe Massa totiž netrpělivě čeká na vyjádření F1 a FIA k jeho předžalobní výzvě. Původně se tyto subjekty měly vyjádřit do čtrnácti dnů, ale Brazilcův tým umožnil protistraně tuto lhůtu dvakrát prodloužit. Potřetí to prý neudělá a shodou okolností by měl mít Felipe odpověď na stole těsně před startem víkendu v Nevadě.

Jak víme, Massa při svém boji hojně využívá média. FIA a F1 jsou v tomto směru v nevýhodě, protože čím více se o Crashgate mluví, tím hůře pro ně. Brazilec může tuto svou mediální taktiku dokonale korunovat, když před víkendem ve Vegas vystoupí s dalším velkolepým prohlášením.

„Čekáme na jejich odpověď, podle které se pak uvidí, jestli celý případ půjde k soudu,“ řekl Massa, kterého cituje tisková agentura Reuters. Odpověď prý má dorazit do 15. listopadu a podle Brazilcova slov se tato lhůta už nebude prodlužovat. „Je logické, že nepřijdou s žádnými dalšími žádostmi. Odteď už žádné: ‚Dejte nám ještě měsíc‘. Toto je konečný termín a musí padnout rozhodnutí.“

15. listopadu je středa před GP Las Vegas. Pokud tedy bude chtít Massa více publicity, je to pro něj ideální příležitost. Každopádně si musíme počkat, protože nikde není napsáno, že to tak bude. Dá se předpokládat, že v tak složité kauze budou právníci potřebovat čas na vyhodnocení.

V rozhovoru pro PlanetF1.com dostal Massa otázku, jestli se neobává, že po patnácti letech nezíská pro svůj případ dostatek důkazů. Přece jen to je už docela dávno, Charlie Whiting a Max Mosley už nejsou mezi námi a Bernie Ecclestone se určitě jen neochotně přizná ke všem skutečnostem.

„Nedostatku informací nebo dokumentace se neobávám, protože jsem si jistý, že uvnitř celého případu je toho hodně a také toho už dost víme. Ví to i můj tým,“ odpověděl Massa. „Když se celá věc dostane před soud, na povrch toho vyplave opravdu hodně.“

„Mnoho věcí souvisí s mým případem, mnoho věcí s ním nesouvisí, ale souvisí s politikou. Čekáme, jak FIA a FOM odpoví na všechny dokumenty a všechny otázky, které jsme jim položili. Už dvakrát požádali o prodloužení lhůty na vyjádření, ale teď je to naposledy. Po 15. listopadu chceme a potřebujeme odpověď. Pak se rozhodneme, jestli nám to stačí nebo půjdeme k soudu,“ řekl Massa.

Související zprávy