logo F1live.cz

Massa žádá 1,9 miliardy korun, odvolává se na ztracené příjmy

Felipe Massa
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala13. 3. 2024

Po měsících čekání se Felipe Massa rozhodl splnit to, co slíbil. Brazilský jezdec v pondělí podal žalobu na FIA, Formuli 1 a Bernieho Ecclestonea za to, jak přistoupili k případu Crashgate. Požaduje odškodnění ve výši 1,9 miliardy korun s odvoláním na ztracený zisk.

Velká cena Singapuru je jednou z největších skvrn na rouchu Formule 1. O její umělecké ztvárnění se postaral tehdejší Renault s Flaviem Briatorem a Nelsonem Piquetem, který na příkaz svého týmu úmyslně havaroval, aby pomohl kolegovi Fernandovi Alonsovi k vítězství.

Felipe Massa věří, že tento moment ho připravil o titul mistra světa, ale až do minulého roku s tím musel žít. Poté se však Bernie Ecclestone přeřekl a přiznal, že o celé věci se vědělo, a tak by se právoplatným šampionem měl po právu stát právě pilot Ferrari.

Massa se rozhodl zakročit a během minulého roku vyzval FIA a Formuli 1 k prošetření celého incidentu. Rodák ze Sao Paula se tehdy ještě snažil o to, aby mu byl udělen titul mistra světa, ale tohoto cíle se již vzdal.

Podle Autosportu se totiž v dokumentech, které byly předloženy soudu, vůbec nezmiňuje odebrání Hamiltonova prvního titulu či jeho udělení Felipe Massovi. „Namísto toho jde jen o škody, které byly Massovi způsobeny v důsledku jednání FIA a F1, které bylo podle něj nesprávné.“

Brazilčan měl podle žaloby přijít o dva miliony eur na bonusech, které by mu byly vyplaceny za získání titulu mistra světa. Kromě toho však Massův tým odhadl i další ztráty: V následujících devíti sezónách by si v případě zisku titulu mohl vyjednat lukrativnější kontrakty s týmy, ale zároveň by se mu otevřely nové sponzorské příležitosti.

„Massovi“ tak před započítáním úroků dospěli k předběžné sumě 1,9 miliardy korun, kterou však nakonec ještě upřesní „důkazy expertízy“.

Kromě finančního odškodnění Felipe Massa požaduje od FIA prohlášení, že porušila svá vlastní pravidla, když podezření neprošetřila. FIA má zároveň přiznat, že kdyby jednala podle svých pravidel a výsledky závodu anulovala, případně je jinak upravila, tak by se stal právoplatným mistrem světa. I když tedy nebude mít oficiální titul, bude mít alespoň potvrzení, že by měl být jeho.

K žalobě se již vyjádřil i jeden ze žalovaných. Bernie Ecclestone si myslí, že Massa jedná správně, pokud se snaží domáhat svých práv. „Kdyby se mě na to zeptal, řekl bych mu, že soudit se je rozhodně správná věc. Ať anglický soud rozhodne, co je správné a co ne.“

„K výsledku se však nemohu vyjádřit, ani k tomu, co bude následovat. To asi neví nikdo. Z jeho pohledu je však lepší, když verdikt vynese britský soud. To mu více pomůže,“ sdělil bývalý šéf F1 agentuře PA.