logo F1live.cz

Udělal Mick Schumacher chybu? Měl vsadit na juniorský program Red Bullu, míní Ecclestone

Mick Schumacher
© Jiří Křenek/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 12. 2023

Bývalý šéf Formule 1 Bernie Ecclestone naznačil, že Mick Schumacher by udělal lépe, pokud by před vstupem do F1 upřednostnil před juniorským programem Ferrari mládežnické struktury Red Bullu.

Syn sedminásobného šampiona se stal v roce 2019 juniorským jezdcem Ferrari, kterému se za vynaloženou důvěru odvděčil tím nejlepším možným způsobem – ziskem titulu ve Formuli 2, po kterém po Němci sáhl americký Haas. Následný příběh už znáte.

Schumacher se po dvouletém nepříliš vydařeném angažmá v Haasu z F1 poroučel a v uplynulém ročníku zastával pouze pozici rezervního jezdce Mercedesu. Ecclestone se domnívá, že pokud by čtyřiadvacetiletý mladík před lety před Ferrari upřednostnil Red Bull, mohl být dnes všemu jinak.

„V Red Bullu by mu porozuměli lépe (ako vo Ferrari) a pomohli by mu zlepšit se,“ míní třiadvacetiletý Brit, který jedním dechem dodává, že se Němec může do F1 navrátit i přes angažmá ve WEC. Stačí k tomu prý jediné – předvádět dostatečně dobré výkony.

„Musí bojovat, musí se s tím popasovat a ukázat, že je stále schopen podávat dobré výkony,“ vyslovil se pro RTL Ecclestone. „Následně si ho někdo vyhlédne a nebude to on, kdo bude oslovovat lidi – nabídnou mu možnost závodit.“

„V nejlepším možném případě se může stát, že uvidí jeho výkony a řeknou si: ´Potřebujeme ho.´ V tom opačném by to bylo: ´Hledá někoho, kdo se ho ujme kvůli jeho jménu.´ Měl by zapomenout na své jméno a rozvíjet se jako člověk. To je v současnosti pravděpodobně jediná a nejlepší věc, kterou může udělat,“ vzkázal Schumacherovi na dálku Ecclestone. „Pak se může stát, že zodpovědní ve Formuli 1 svůj postoj přehodnotí a řeknou si: „Možná jsme udělali chybu. Měli bychom to s ním zkusit znovu.´“