logo F1live.cz

Smedley nestojí v Massově sporu na „nikoho straně“

Felipe Massa v roku 2008
© Mark McArdle/Wiki Commons
Tomáš Masár
Tomáš Masár31. 1. 2024

K měsíci trvajícímu sporu mezi FIA, FOM a Felipem Massem se vyjadřuje stále více osobností z prostředí Formule 1. Nejnovější se o slovo přihlásil Brazilcův dlouholetý závodní inženýr a kamarád Rob Smedley, který se nepřiklání ani na jednu stranu.

Felipe Massa a Rob Smedley byly téměř dekádu nerozlučnou dvojicí. Brit byl jako závodní inženýr při všech Brazilcových úspěších i neúspěších – včetně emotivní prohry v šampionátu na domácí Velké ceně Brazílie 2008.

O to víc je zarážející skutečnost, že se Smedley ve sporu, v němž Massa obviňuje bývalé vedení Formule 1 a FIA z nečinnosti v kauze Crashgate, nestaví na závodníkovu stranu. Má však k tomu své důvody.

Smedley na jedné straně považuje Massovo právní tažení za odůvodněné, ale na straně druhé se obává, zda Brazilcův případ za předpokladu, že z něj vzejde expilot Ferrari vítězně, nespustí hotovou vlnu odvolání.

„Myslím si, že je do sporu zapojeno příliš mnoho stran,“ nechal se slyšet Smedley v podcastu portálu The Race. „Zároveň se začínáme vrtat v minulosti. Nemám ani jen ponětí, kam to všechno dospěje,“ utrousil Brit.

„Bude zajímavé sledovat, jak to dopadne, protože pokud Felipe uspěje, začnou se otevírat staré případy, a to nejen ve Formuli 1. Neříkám, že by to bylo správné nebo nesprávné. Nechci se přiklonit na nikoho stranu, jen považuji tuto skutečnost za zajímavou. Bude-li rozhodnutí soudu nahrávat více Felipemu, bude velmi zajímavé sledovat, jak se sport vypořádá s v minulostí přijatými nespravedlivými rozhodnutími.“

Druhým důvodem, pro který se Smedley do konfliktu nehodlá míchat, je fakt, že Brit prohru v šampionátu před šestnácti let dávno hodil za hlavu. „Jsem typem člověka, který ráno vstane, oklepe se a ať se stalo cokoliv dobrého nebo špatného, jde dál. Jednoduše se dokážu nad věci velmi rychle povznést. Zajímá mě, co se děje dnes a zítra, dívám se směrem do budoucnosti.“

„To je však jen můj osobní postoj. Vím, že Felipe to přežívá. Není žádným tajemstvím, že je mým velmi dobrým kamarádem, je mi jako mladší bratr. Na této záležitosti mu velmi záleží. Když o tom celém s vášní mluví, umí být velmi přesvědčivý. Dělá to proto, že mu jde o spravedlnost,“ zakončil Smedley.