logo F1live.cz

Mimosoudní vyrovnání se nekoná. Crashgate rozlouskne londýnský soud

Nelsinho Piquet, VC Singapuru 2008
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 3. 2024

Na trati to vypadá na další hladkou jízdu Red Bullu a Maxe Verstappena, mimo okruh se toho děje více než dost i na dvě sezóny. V posledních týdnech se už trochu zapomnělo, že stále je živý i případ Felipeho Massy, který se minulé léto rozhodl znovu otevřít svůj případ v souvislosti s havárií Nelsona Piqueta na Velké ceně Singapuru, která ho podle jeho názoru připravila o titul mistra světa v roce 2008.

Hned na úvod musíme uvést, že Massa se zřejmě definitivně vzdal svého nároku na titul mistra světa. Ze stanoviska zveřejněného v médiích je zřejmé, že žádá „jen“ finanční odškodnění a vyhlášení od zainteresovaných stran, že kdyby se chovali podle pravidel a korektně, Felipe by se stal mistrem světa.

Brazilský závodník otevřel případ minulé léto. Podnětem mu byl rozhovor Bernieho Ecclestona pro média, ve kterém tvrdil, že Michael Schumacher je pro něj jediným sedminásobným mistrem světa a Hamilton šestinásobným, protože výsledky Velké ceny Singapuru měly být anulovány.

„V té době jsme se rozhodli neudělat nic. Chtěli jsme sport ochránit a zachránit před obrovským skandálem. Měli jsme však dostatek informací na to, abychom celou záležitost vyšetřili. Podle stanov bychom však za těchto podmínek museli závod v Singapuru zrušit,“ prohlásil Ecclestone na jaře 2023, který však později ve světle Massovy žaloby ztratil paměť a prohlásil, že si nepamatuje, že by takový rozhovor někdy poskytl.

Škody však byly už napáchány a Felipe v létě 2023 vystoupil s tím, že se chce znovu podívat na patnáct let starou kontroverzi. FIA a FOM zaslal předžalobní výzvu a když mimosoudní jednání nevedlo k žádanému výsledku, v pondělí jeho právníci potvrdili, že podali žalobu na Nejvyšším soudu v Londýně. Žalovanými jsou v tomto případě „Formula One Management Limited (FOM), Bernard Charles Ecclestone a Mezinárodní automobilová federace (FIA)“.

Nejdůležitějším poznatkem z tiskového prohlášení však je, že Massa se svým týmem nepožaduje změnu výsledků sezóny 2008. Spor se bude vést výhradně o peníze a stanovisko, kterým žalovaní přiznají, že Felipe by se stal mistrem světa, kdyby se řídili vlastními pravidly.

„Pan Massa se domáhá prohlášení, podle kterého FIA porušila své předpisy tím, že bezodkladně nevyšetřila havárii Nelsona Piqueta mladšího na Velké ceně Singapuru 2008; a kdyby konala správně, pan Massa by v tom roce vyhrál mistrovství světa. Pan Massa také požaduje náhradu škody za značnou finanční ztrátu, kterou utrpěl v důsledku selhání FIA, na kterém se podíleli i pan Ecclestone a FOM,“ uvádí se v tiskovém prohlášení zástupců brazilského závodníka.

Prohlášení dále cituje Ecclestona a jeho rozhovor, ve kterém řekl, že pokud by byly výsledky VC Singapuru zrušeny, „Felipe Massa by se stal mistrem světa“. O titul však Brazilci, navzdory prvotním vyjádřením v médiích, prý nejde. Zřejmě se se svými právníky shodli, že na takový výsledek jim chybí právní základ a na této požadavce by mohl padnout celý případ. Vymožení stanoviska, ve kterém si žalovaní přiznají chybu a de facto potvrdí, že Massu připravili o titul, a finanční náhrada se jeví být jako schůdnější cesta za úspěchem.

„Pokusy o smírné řešení byly neúspěšné, a tak panu Massovi nezbylo nic jiného, než začít soudní řízení,“ uvádí prohlášení. Brazilčan se svým týmem přitom chytře využil i nedávné události, když se v souvislosti s Mezinárodní automobilovou federací mluví o dalším skandálu. Prezident FIA totiž nejnověji čelí vyšetřování pro ovlivňování výsledků velké ceny a snahu zakázat Velkou cenu Las Vegas.

„Nedávné události přirozeně ukazují, že otázky transparentnosti a integrity ve Formuli 1 jsou stále aktuální. Je zřejmé, že na obnovení její důvěryhodnosti a dlouhodobé budoucnosti je potřeba seriózně pracovat,“ uvádí trochu štiplavě prohlášení Massových právníků.

„Ačkoli vyšetřování FIA v roce 2009 dospělo k závěru, že ‚nikdy předtím nepovažovala obvinění za tak vážná‘, i po odhaleních, které přinesl minulý rok, výsledky Velké ceny Singapuru 2008 stále platí a zůstávají oficiálně schváleny FIA,“ uzavírá prohlášení.

Massa a spol. už nevedli, kolik od žalovaných žádají, ale portál Motorsport.com informoval, že jde o 60 až 150 milionů liber.