logo F1live.cz

Smedley se na rozdíl od Massu už nehodlá rokem 2008 zabývat: Titul je ve správných rukou

Felipe Massa v roku 2013
© ITU Pictures/Wiki Commons
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 3. 2024

Zatímco Felipe Massa se s konečnými výsledky šampionátu 2008 nehodlá smířit ani po šestnácti letech, jeho někdejší závodní inženýr a blízký přítel Rob Smedley považuje celou věc za dávno uzavřenou. Brit sice rozumí důvodem, pro které se Brazilec obrátil se žalobou na soud, ale legitimním a právoplatným mistrem světa z roku 2008 je podle něj Lewis Hamilton.

Rob Smedley byl závodním inženýrem Felipeho Massu za Brazilcova působení ve Ferrari a rodákovi ze Sao Paula zůstal „věrný“ i po přestupu do Williamsu. V současnosti se však někdy nerozlučná dvojice v jedné věci názorově výrazně rozchází.

Zatímco Massa se neumí smířit s dopady kauzy „Crashgate“ na konečné pořadí šampionátu 2008, Smedley považuje celou věc za dávno uzavřenou a nehodlá jí dále věnovat svou pozornost.

Brit tvrdí, že titul spřed šestnácti lety je ve správných rukou a pokud se někdy měly vést dohady o tom, zda zaslouženě, mělo se tak stát v roce 2008 a ne téměř o dvě desetiletí později.

„Závodní bohové se rohodli titul z roku 2008 dopřát někomu jinému než nám,“ vyslovil se Smedley v podcastu Formula For Success. „Bylo by skvělé vyhrát šampionát za rok 2008 – ale v roce 2008. Nám se to nepodařilo. Zaslouženě zvítězil závodník, který měl na konci roku největší počet bodů, a tím byl Lewis. Je pravdou, že mu pomohl závod v Singapuru, ale takové je už závodění.“

I když se Smedley k šampionátu z roku 2008 staví zcela odlišně než Massa, svému někdejšímu svěřenci nemá jeho soudní tažení za špatné. Brazilčanova důvodem k tomu vést soudní spor rozumí a přeje mu, aby byl úspěšný. On samotný se však do věci míchat nehodlá.

„Felipe je jedním z mých nejlepších kamarádů a pokud chce pokračovat v tom, čemu se aktuálně věnuje, nikdo by mu v tom neměl bránit. Já jsem však typem člověka, který se nedívá zpátky do minulosti. Nezajímá mě, co se stalo včera, zajímá mě, co se děje dnes, co se stane zítra a jak to můžu ovlivnit.“

„Felipe objasnil důvody, pro které dělá to, co dělá. Chce dosáhnout spravedlnosti a má na to plné právo,“ poznamenal Smedley. „Neodvážím se předpovědět, jak to celé skončí. Budu to však na dálku (důkladně) sledovat. Uvidíme, jak se to ostatně celé rozuzlí,“ doplnil někdejší inženýr Williamsu, Ferrari a Jordanu.