logo F1live.cz

Massa věří, že soud rozhodne v jeho prospěch. Mluvit však chce nechat právníky

Felipe Massa – Brazília 2008
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 3. 2024

Kauza, která by obvykle ve Formuli 1 způsobila velkou senzaci, ale v paddocku a v kruzích FIA jich v tomto roce probíhá tolik, že žaloba Felipeho Massy u britského soudu působí jen jako vedlejší zápletka. Brazilský závodník se pokouší znovu otevřít kauzu Crashgate z roku 2008 a dosáhnout alespoň morálního vítězství a finanční kompenzace. Žaloba je již u soudu a Felipe avizuje, že nejraději by mluvil výhradně v soudní síni.

Když v létě minulého roku oznámil Massa se svým týmem, že se chystá případ znovu otevřít, byl ze své pozice více než přístupný médiím. Na rozdíl od Stefana Domenicaliho a Mohameda bin Sulajema si to mohl dovolit, jelikož jakékoli slova šéfa FOM a prezidenta FIA mohly poskytnout „palivo“ pro Massovy právníky.

Po neúspěšných mimosoudních jednáních nakonec Felipeho mezinárodní tým právníků podal žalobu u londýnského soudu. Je důležité uvést, že podle medializovaných informací Brazilčan nakonec nežádá změnu výsledků šampionátu, ale „jen“ odškodné ve výši desítek milionů eur a veřejné prohlášení od FIA a FOM, že kdyby se řádně drželi svých vlastních pravidel, Massa by se v roce 2008 stal mistrem světa.

Brazilčan minulý víkend navštívil závod Formule E v Sao Paulu, kde se ho novináři ptali i na probíhající soudní řízení. Bývalý pilot Ferrari však v tomto okamžiku už nepůsobí velmi hovořivě. „Myslím si, že jsem o případu řekl vše, co jsem měl,“ prohlásil Massa pro portál RacingNews365.com.

„V rozhovorech jsem řekl, že budeme bojovat až do konce a toto je to jediné, co v této chvíli mohu říct. V tomto okamžiku to už nezávisí ode mě, ale od právníků. Máme velmi, velmi dobrý tým profesionálů, kteří na tom pracují,“ odkázal Massa.

„Opravdu věřím, že máme v rukou velký a velmi dobrý případ s velkou šancí na vítězství. Upřímně však říkám, že v této chvíli to už nemám v rukou. V této chvíli mohu říct jen to, že bojujeme za spravedlnost, protože to nebylo vůči mně fér. Víc už k tomu nemohu říct a jsem zde, abych se bavil o Formuli E,“ řekl Massa, který v elektrickém šampionátu strávil dvě sezóny a s týmem Venturi dosáhl jednoho pódiového umístění.