logo F1live.cz

Sulajem chce více týmů, méně závodů a zřejmě i další nepřátele: My vlastníme šampionát!

Stefano Domenicali, Max Verstappen, Oscar Piastri, Lando Norris a Mohamed bin Sulajem
© Red Bull Contet Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 10. 2023

Vrací se Mohamed bin Sulajem do mocenského boje ve Formuli 1? Prezidenta FIA již jednou “umravnili” a zbavili ho všech povinností souvisejících s nejvyšší motoristickou třídou. Prezident FIA se však objevil na katarské akci a opět spouštěl kontroverze. Mnohá jeho vyjádření zřejmě překračují hranice jeho kompetencí a zasahují do záležitostí FOM.

Dalo se předpokládat, že po schválení žádosti Andretti Autosport o vstup do Formule 1 se Mohamed bin Sulajem pustí do ofenzivy. Byl to jeden z důvodů, proč byl s vedením sportu “na nože” a v Katare nijak neskrýval, že má k tomuto tématu vyhraněný názor.

Ne, Andrettiho příchod do Formule 1 stále není jistý. Navíc to vypadá, že Liberty Media a deset týmů může bez větších problémů odříznout americký tým od jakéhokoli financování ze společné pokladny. Jde o desítky a desítky milionů dolarů, které by Andretti musel najít jinde, přitom to není jediná “páka”, kterou na něj má mocná FOM.

Během katarského víkendu však Sulajem vystoupil před média a tvářil se, že celá věc je již dávno uzavřena a vše je hotovo, což v žádném případě není pravda.

„Jen velmi těžko můžete říci ne týmu, jehož vstup schválila FIA,“ prohlásil pro Reuters. „Mezinárodní automobilová federace by měla žádat, přímo prosit, automobilky, aby přišly do Formule 1. Neměli bychom jim říkat ne.“

Sulajem řekl, že je jeho „snem“ zajistit účast amerického týmu, včetně americké pohonné jednotky a amerického jezdce a „poté jít do Číny a pokusit se o to samé.“

Odmítá přitom často opakovanou námitku odpůrců Andrettiho, aby si šel koupit jeden z existujících týmů, což je zřejmě ještě těžší, než projít byrokratickým procesem FIA a čelit odporu desítky současných stájí.

„Nemůžete nutit Andrettiho a GM, aby koupili existující tým. Nechci říkat žádná jména, ale někteří lidé přišli za mnou a poslali mě přesvědčit GM, aby udělali právě toto. Něco takového však není moje práce, já nejsem žádný zprostředkovatel,“ prohlásil Sulajem.

Prezident FIA zametá ze stolu i další argument, který nejen laici považují za poměrně hloupý. V padoku a v pitlane prý není dostatek místa pro další tým, přitom to není tak dávno, co jsme měli na startovním roštu až dvanáct stájí. Na některých podnicích jsme letos měli i hollywoodský tým s Bradem Pittem.

„Můžeme mít až dvanáct týmů. Někteří tvrdí, že to bude tlačenice. Opravdu? Už teď s námi jezdí hollywoodský tým,“ myslí si Sulajem, který následně šlápl Liberty Media na další „bolestivé místo“, kterým je počet velkých cen.

„Okruhy mají mít dostatek garáží a prostoru pro 12 týmů. Podle mě máme příliš mnoho závodů, ne příliš mnoho týmů. Potřebujeme více týmů a méně podniků,“ prohlásil Sulajem, čímž jde na ruku upřímnému přání mnoha fanoušků.

Nepřekvapí nás, když se po tomto rozhovoru začne mezi Sulajemem a Liberty Media (s plnou podporou desítky týmů) další válka. Prezident FIA za svá prohlášení již jednou zaplatil, když byl zbaven těch povinností ve Formuli 1, které mu náležely z titulu jeho funkce. V těchto otázkách ho zastoupil Nikolas Tombazis.

Sulajem si zřejmě nenechal říct a znovu rozzlobil šéfy Formule 1. Ne tak moc prohlášeními, která jste viděli výše, ale těmi, která uvidíte níže. Prezident FIA zjevně stále má ambici vystupovat jako nesporný král a mluvčí celého sportu, který rozhoduje o všech otázkách, včetně těch, které nepatří pod FIA. Nemusíme zdůrazňovat, proč je to tak nebezpečná hra.

“Nejsme poskytovatelem služeb. Vlastníme šampionát. Pronajali jsme ho, ale jsme vlastníky, což musí být respektováno,” řeklSulajem, který buď neví moc o historii Formule 1, nebo úmyslně mluví nesmysly.

“Mým záměrem nikdy nebylo někoho ztrapnit nebo tlačit do kouta, ať už jde o Liberty Media nebo FOM. Jsem tady, abych podporoval ducha tohoto sportu,” dodal Sulajem rozhodně.

Troufnete si odhadnout, jak dlouho s námi tento “strážce ducha F1” ještě bude?

Související zprávy