logo F1live.cz

Proč FIA vrátila Norrisovi čas? Stella prozradil, že byl připraven vyrazit za komisaři

Lando Norris mimo trate
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala19. 4. 2024

Během páteční kvalifikace se v McLarenu střídaly emoce z obou konců emoční škály. Nakonec jim na tvářích zůstaly úsměvy, protože komisaři vrátili čas Landovi Norrisovi. Šéf týmu Andrea Stella je s verdiktem spokojený. V opačném případě byl prý připraven vyrazit do kanceláře komisařů a svého jezdce obhajovat.

V rozhodujících chvílích sprintové kvalifikace to Lando Norris pořádně roztočil. Jeho kolo 1:57,940 s přehledem stačilo na pole position, ale fanoušky McLarenu zamrazilo, když o něj mladík z Bristolu přišel. Na průběžné první místo se tak dostal Lewis Hamilton. Až o přesně jednu minutu v systému FIA zasvítila zpráva, že ředitelství závodu Landovi Norrisovi vrátilo čas.

Co se tedy stalo? Lando Norris v předchozím kole opustil trať na výjezdu z poslední zatáčky. To obvykle vede ke smazání aktuálního, ale i následujícího měřeného kola. FIA se tím snaží zamezit tomu, aby piloti připravovali lepší start dalšího pokusu mimo bílých čar.

Šéf týmu Andrea Stella tuší, proč komisaři udělali krok zpět. „My jsme byli připraveni bojovat proti tomu rozhodnutí,“ prohlásil pro oficiální kanál F1 šéf McLarenu. „Myslím, že kolo smazali proto, že Lando vyjel z trati v poslední zatáčce předchozího kola.“

„Ve skutečnosti však, když vyjedete z trati v poslední zatáčce předchozího kola, tak v tom následujícím ztratíte čas, protože vyrážíte v nižší rychlosti,“ argumentuje italský inženýr. „Myslím, že ředitelství závodu si to samo uvědomilo. Lando si pole position zasloužil a je fajn, že mu toto kolo vrátili.“

Podle všeho však kompetentní nehleděli na to, zda Lando Norris v nájezdu do první zatáčky získal čas, nebo ho ztratil. Stella by nepochodil s argumentem, že jeho pilot ve skutečnosti zaostal o tři desetiny sekundy jen v důsledku výjezdu mimo trať. Pravidla jsou prostě pravidla.

Pravidla jsou pravidla a v pokynech ředitelství závodu pro VC Číny chybí směrnice, podle které se za výjezd mimo trať v poslední zatáčce bude mazat čas i v následujícím kole. Takovou poznámku jsme mohli vidět například na VC Bahrajnu, ale ne před tímto víkendem. FIA tak smazáním času dělala nadpráci, což o minutku napravila.

Pokyny ředitelství závodu před VC Bahrajnu
Pokyny ředitelství závodu před VC Číny, ve kterých chybí stát o tom, že za porušení traťových limitů v poslední zatáčce se smaže čas i v dalším kole.

Andrea Stella nakonec zasypal Landa Norrise chválou za to, jak bravurně zvládl jízdu v náročných podmínkách. „V první řadě je to sprintová pole position v podmínkách, které byly dost extrémní. Přilnavost na intermediálkách byla nízká. Viděli jsme jezdce vyjíždět mimo trať, což není normální. Je to důkaz toho, jak slabý grip nabízely tyto podmínky.“

„V první řadě bych chtěl pogratulovat Landovi. Při své jízdě skutečně minimalizoval dopad podmínek, našel si svou cestu a vše optimalizoval. Dobrá práce, Lando,“ doplnil na margo jeho výkonu.

Co se tedy stalo Oscaru Piastrimu, že obsadil až osmé místo se ztrátou více než tří sekund? I toto šéf týmu objasnil: „Škoda Oscara, protože z vlásenky měl problémy s přeřazováním. Převodovka mu spadla do neutrálu a ztratil spoustu času. Jinak by i druhý McLaren skončil vysoko ve výsledcích. Zatím je to fajn. V suchých podmínkách uvidíme, jaké reálné jsou naše očekávání.“