logo F1live.cz

Piastri jezdil s poškozeným autem: Těžké odpoledne

Oscar Piastri
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala21. 4. 2024

Oscar Piastri zažil po Japonsku další náročnou neděli. Tentokrát však „jen“ osmý neskončil svou vinou, ale doplatil na výrazné poškození monopostu poté, co Lance Stroll nabral Daniela Ricciarda.

Australan sice ve vysílačce týmu tvrdil, že se mu ani nezdálo, že by ho Ricciardo trefil, v garáži však na datech viděli, že utrpěl výrazné poškození zadní části monopostu. Ztratil přítlak, kvůli čemuž se mu i více opotřebovávaly pneumatiky.

Na konci však před sebou udržel Lewise Hamiltona a získal čtyři body, které mohou být ještě velmi cenné. Po dnešku nadále platí, že McLaren bodoval s oběma auty ve všech závodech této sezóny i ve sprintu.

„Mám za sebou náročné odpoledne. V prvním stintu jsem trochu ztrácel, ale jinak byla první polovina závodu relativně v pořádku. Po restartu už jsem byl velmi limitován poškozením zadní části auta,“ konstatoval Oscar Piastri.

Jak výrazné bylo poškození Oscarova monopostu? „Bylo významné. Nevím, kolik času mě přesně stálo. Když jsem si však po závodě prohlédl zadní část auta, tak vypadala dost zničeně. Vysvětluje to, proč jsem v závěru tak ztrácel.“

I po páté velké ceně platí, že Oscar Piastri v ročníku 2024 končí v závodě výhradně na čtvrtém nebo osmém místě. Čtvrtý byl v Saúdské Arábii i Austrálii, osmý v Bahrajnu, Japonsku a nyní v Číně.

McLaren by měl do Miami přinést balíček vylepšení. „Věřím, že auto bude rychlejší. Bylo skvělé, že dnes Lando skončil druhý, nečekali jsme to. Potřebujeme pochopit, proč jsme vlastně dnes byli tak dobří. Rovněž věřím, že po představení vylepšení budeme schopni pravidelně útočit na pódia,“ uzavřel australský pilot.

I šéf týmu Andrea Stella ocenil počínání Piastriho, který na poškozeném monopostu přivezl týmu čtyři body. „Oscar kvůli poškození ztratil část přítlaku a bylo pro něj nemožné bojovat o vyšší pozice. Počínal si však výborně a dokázal se přizpůsobit měnícímu se balanci auta,“ konstatoval italský inženýr.