logo F1live.cz

Závodní tempo McLarenu překvapilo i Stellu: Pomohlo chladné počasí

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 4. 2024

I když Lando Norris vybojoval v dešti pole position pro sobotní sprint, jeho monopost neukazoval v Číně nějaké závratné tempo. V sobotní kvalifikaci byl o malinko rychlejší Fernando Alonso a ve sprintu se Lando po nevydařeném startu nedokázal přebít dopředu. Nedělní závod však napsal zcela odlišný příběh a i šéf stáje Andrea Stella se po druhém místě tvářil dost překvapeně.

Italský inženýr před startem víkendu upozorňoval, že jeho tým nebude v Šanghaji v nejlepší formě. Opak byl pravdou. McLaren a Lando Norris dokonale zaskočili všechny, i když to zřejmě sami nečekali. Druhé místo a jednoznačné vítězství v minisouboji s Ferrari si žádá podrobnější vysvětlení.

„Ve sprintu opravdu nic nenasvědčovalo tomu, že by naše tempo mohlo stačit na Ferrari. Výsledek vypadal víceméně podle našich očekávání před startem víkendu,“ řekl Andrea Stella po skončení závodu. „Zvláště naše závodní tempo je pro nás trochu překvapením.“

„Víme, že na měkkých pneumatikách jsme rychlí a dokážeme zajet jedno rychlý čas, ale s každým dalším kolem zvykneme ztrácet výkonnost. Podle mě však podmínky na trati a chladné počasí nějakým způsobem pomohly udržet zadní pneumatiky pod kontrolou. Díky tomu jsme mohli využít přednosti auta podobně jako v kvalifikaci,“ konstatoval Stella.

„Důležité bylo, že nedocházelo k přehřívání na zadní nápravě. Když se podíváme na sprint, myslím, že jsme trochu trpěli přehříváním, zatímco Ferrari se zdálo být v o něco komfortnější pozici,“ dodal Stella.

Bohužel, z těchto skutečností mohl těžit jen jeden z pilotů McLarenu. I když Oscar Piastri nevypadal být v nedělním závodě zvlášť rychlý, kolize s Danielem Ricciardem, do kterého vrazil Lance Stroll, udělala podle Stelly definitivní tečku za nadějemi australského mladíka.

„Hodně tam ztratil. Oscar utrpěl poškození difuzoru a přišel o značné množství přítlaku na zadní nápravě, což znamenalo ztrátu kolem čtyř desetin vteřiny na kolo. Když jsem viděl čísla, nemyslel jsem, že si dokážeme udržet pozici, ale Oscar to zvládl,“ řekl Stella.

„Jeho výsledek je méně výrazný než Landův, ale myslím, že odvedl dobrou práci ve snaze pochopit, jak pracovat s autem, které ztratilo tolik přítlaku. Trpěl velkou přetáčivostí. Provedl však několik změn a udržel Lewise za sebou, takže i on dosáhl skvělého výsledku,“ dodal Stella.