logo F1live.cz

McLaren dělal po sprintu úpravy nastavení, jejich efekt ukáže až závod

Oscar Piastri
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala20. 4. 2024

Oscar Piastri se ve sprintu pořádně vytrápil a byl rád, že dojel do cíle před Georgem Russellem, který experimentoval s měkkými pneumatikami. Po kvalifikaci byl Australan podstatně spokojenější, stále se však trochu obává závodního tempa.

Piastri si už v polovině sprintu stěžoval, že jeho zadní pneumatiky jsou prakticky na konci a výrazně ztrácel na skupinu před sebou. Opět se ukazuje, že pro mladého pilota jsou výzvou okruhy, které jsou náročnější na management pneumatik, a během víkendu zatím ztrácí na Landa Norrise.

V kvalifikaci to v rychlosti na jedno kolo vypadalo o poznání lépe. Oscar Piastri vystartuje pátý před oběma Ferrari. „Po sprintu jsme na autě udělali nějaké změny. Na našem autě se však mezi jednotlivými částmi víkendu zase toho tolik změnit nedá, bylo to pár úprav, ale nic masivního. V kvalifikaci se mi jezdilo o něco lépe, dokázal jsem dostat pneumatiky do dobrého pracovního okna.“

Chvíli se zdálo, že by to McLareny mohly vytáhnout i na kvalifikační pódium, nakonec se museli kromě Red Bullů sklonit i před Fernandem Alonsem. „V posledním kole to bylo všechno nebo nic, nevyšlo mi tam několik zatáček. Jinak však mohu být spokojen. Jsem mnohem šťastnější než ráno po sprintu,“ pokračoval třiadvacetiletý Australan.

Otázkou je, zda McLareny vydrží před Ferrari i v závodním tempu. „Uděláme vše, co bude možné, abychom zůstali na pozicích, kde startujeme. Může to však být náročné, protože sprint ukázal, že naše závodní tempo není až tak dobré. Za námi startuje několik rychlých aut, takže počkejme si, jaká bude rychlost a na co máme. Dáme však do toho všechno,“ uzavřel Piastri.

V McLarenu se po sprintu, kde to vypadalo s tempem oproti konkurenci velmi špatně, děly v garáži změny. Zda zabraly, se skutečně ukáže až v neděli v závodě.

„Ve sprintu jsme viděli, že v průběhu delšího stintu je to pro nás náročnější výzva. Musíme to zlepšit. Již mezi sprintem a kvalifikací jsme provedli několik úprav na nastavení auta. Až zítra přesně uvidíme, nakolik nám pomohou. Pro tento moment jsme však v kvalifikaci maximalizovali náš potenciál,“ řekl šéf týmu Andrea Stella.