logo F1live.cz

McLaren už po třech měsících opouští technický ředitel David Sanchez

David Sanchez
© McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala2. 4. 2024

McLaren přijde o jednu z klíčových postav svého technického oddělení. Svý odchod oznámil jeden z jeho technických ředitelů David Sanchez, který v týmu působil sotva tři měsíce. Důvodem je Sanchezova nespokojenost s jeho úkoly ve Wokingu.

Na počátku roku 2023 McLaren oznámil velké změny na technickém oddělení. Po slabém vstupu do sezóny si to odnesl bývalý technický ředitel James Key, a McLaren určil novou strukturu. Rob Marshall z Red Bullu a bývalý inženýr Ferrari David Sanchez se měli stát technickými řediteli stáje společně s Petrem Prodromouem.

Jak to však s přestupy ve Formuli 1 bývá, David Sanchez musel nejprve absolvovat „nucenou dovolenou“. Ta skončila a v lednu 2024 se Sanchez mohl konečně pustit do práce. Po třech měsících tak přichází nečekaná zpráva.

„Jsem vděčný za příležitost stát se součástí tohoto týmu. A i když pozice, kterou jsem si představoval a na které jsme se dohodli, neodpovídala realitě postu, na kterém jsem se ocitl, odcházím plný respektu vůči vedení, s obdivem vůči mým kolegům a vděčný za otevřenost a upřímnost, s kterou jsme diskutovali a dospěli k tomuto rozhodnutí,“ vysvětluje svůj odchod David Sanchez. „Týmu přeji, aby pokračoval v úspěších na cestě na čelo, kam také patří. Já se těším na mou další výzvu ve Formuli 1.“

S Davidem Sanchezem souhlasí i šéf týmu Andrea Stella, který uvedl, že Sanchezovy úkoly a cíle se změnily od února 2023, kdy probíhala jednání. „Uznali jsme tento nesoulad a společně s Davidem jsme se shodli na tom, že nejlepší bude rozejít se nyní, abychom mu umožnili vydat se za jinými příležitostmi, které budou lépe odpovídat celé škále jeho pozoruhodných dovedností.“

Technické oddělení tak projde další restrukturalizací. Tým už oznámil, že roli hlavního konstruktéra převezme Rob Marshall. Organizační změny se však nedotknou struktury tří technických ředitelů. Technickým šéfem inženýrů se stane Neil Houdley, na pozici šéfa pro aerodynamiku bude pokračovat Peter Prodromou.

Oddělení koncepce a výkonnosti se sloučí a budou vedena třetím technickým ředitelem, jehož jméno však zatím není známo. Dokud McLaren nenajde náhradu, post dočasného lídra převezme šéf týmu Andrea Stella.