logo F1live.cz

Piastri: Nebyl to jeden z mých nejlepších víkendů

Oscar Piastri pred Charlesom Leclercom
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala7. 4. 2024

Oscar Piastri si víkend, během kterého oslavil své 23. narozeniny, určitě představoval krásněji. Po kvalifikaci nebyl spokojen, a v závodě se ze šesté příčky propadl na konečnou osmou. Opět se potvrdilo, že mladý Australan potřebuje získat zkušenosti zejména v práci s pneumatikami.

A to především na tratích jako Suzuka, které jsou výzvou pro management pneumatik. Oscar Piastri prakticky během celé neděle neměl nijak úchvatné tempo a zaostal za týmovým kolegou Landem Norrisem.

Navíc, v úplném závěru udělal chybu při brzdění v šikaně a přenechal sedmou příčku Georgeovi Russellovi. „Rušný závod. Nebojoval jsem o pozice, které bych chtěl. Z mé strany to určitě nebyl jeden z těch nejlepších víkendů. Stejně jako tým jsme se trápili o něco více, než jsme předpokládali. Odvážíme si spoustu věcí, na které se musíme podívat a příště zlepšit,“ konstatoval Oscar Piastri.

Australan v sezóně 2024 zatím sbírá pouze osmá a čtvrtá místa – osmý byl v Bahrajnu a Japonsku, čtvrtý v Saúdské Arábii a na domácí velké ceně. I díky němu se však McLaren v konečném součtu dnes na třetí příčce Poháru konstruktérů odpoutal od Mercedesu o 35 bodů.

„Věci dnes nesedly tak, jak bychom si přáli. Stále je to však čtvrtý dojezd na bodech v této sezóně. Věřím, že v Číně získáme další body,“ pokračoval Piastri, který se vyjádřil i k závěrečnému souboji s Russellem. Ještě předtím, než přišel o svou pozici, si při Russellově útoku musel zkrátit poslední šikanu. „Bylo to tvrdé závodění, kolo na kolo. Dal jsem do toho maximum, bohužel to nevyšlo.“

V britském týmu po úspěšné kvalifikaci museli přiznat, že na pódium čistou rychlostí neměli. „Po sobotě jsme toužili po pódiu, ale co se týče výkonu auta, to dnes nebylo na stole. Když se podíváte na první pětku konečného pořadí, tak ta odrazila dnešní rozložení sil. Upevnili jsme si však třetí příčku v Poháru konstruktérů,“ řekl šéf týmu Andrea Stella.