logo F1live.cz

Mercedes měl stejný rozpočet jako Williams, vzpomíná Wolff

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 1. 2024

Jak mohl Mercedes před rokem 2013 končit v Poháru konstruktérů na čtvrtém či pátém místě? Jak se dokázal po příchodu Tota Wolffa a Lewise Hamiltona takto zvednout? Jednoduše. Jeho rozpočet se znásobil. Před odchodem Rossa Brawna a Michaela Schumachera se tým trápil a Daimler nebyl ochotný investovat obrovské peníze. Když se to změnilo, změnily se i výsledky, vzpomíná Toto Wolff.

Jedná se o poměrně známou historku, na kterou v knihách a rozhovorech vzpomínali Ross Brawn i Toto Wolff. Rakouský byznysmen předtím působil v týmu Williams a netajil se svou ambicí převzít otěže. Tam však byl bossem (a zůstal jím až do své smrti) Sir Frank Williams. Wolff však našel společnou řeč s Daimlerem a zbytek je jen historie. Z dnešního pohledu se zdá téměř neuvěřitelné, že Mercedes z let 2010 až 2012 měl podobný rozpočet jako Williams.

„Řekl jsem jim: ‚Já ve Williamsu mám stejný rozpočet a očekávám první šestku Poháru konstruktérů, vy očekáváte titul.‘ To je prostě špatně,“ vzpomíná Toto Wolff v nové knize F1 Racing Confidential, na kterou odkazuje portál PlanetF1.com.

„To je velmi naštvalo, ale já jsem jim řekl: ‚Nestřílejte na posla.‘ Když jsem tedy přišel do Mercedesu, řekl jsem jim, že potřebuji stejný rozpočet jako naši hlavní soupeři, Ferrari a Red Bull. ‚Nezaručím vám, že díky tomu vyhrajeme šampionát, ale mohu vám zaručit, že pokud nám ho nedáte, nevyhrajete ho.‘ To byl rozhodující moment a představenstvo řeklo, ať jim řekneme, co potřebujeme,“ řekl Wolff.

Výsledek znáte. Mercedes tímto okamžikem nastoupil na nebývalou cestu s osmi tituly v Poháru konstruktérů za sebou. Ta se skončila až v roce 2022 s nástupem nových technických pravidel.

„Před mým příchodem do Brackley – já jsem to tehdy nazýval Tým Brackley – to byl tým přeživších, protože přežili Hondu, přežili Brawn a přežili přechod pod hlavičku Mercedesu, takže byli přeživší. Nebylo tu cítit to, co by tu mělo vyzařovat, ale pracovalo tu velmi silné jádro, které patřilo k týmu dlouho a mělo mnoho zkušeností. Snažil jsem se zavést soudržnost a týmové hodnoty. Bylo to o správném nastavení mysli a kultury bez obviňování,“ vzpomíná Wolff.

„Ponořil jsem se do každého rozhodnutí, ať už technického nebo obchodního. Vždy jsem budoval dlouhodobé vztahy a věděl jsem, že když přijmu rozhodnutí, tak je to na celý život. Už to nebyla jen investice, protože jsem si uvědomil, že F1 je moje místečko a miluji svou práci,“ dodal Rakušan.

Související zprávy