logo F1live.cz

Wolff: Počítali jsme s možností, že Hamilton odejde

Lewis Hamilton a Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár3. 2. 2024

Formulovou veřejností otřásla ve čtvrtek šokující informace: Lewis Hamilton po sezóně opustí Mercedes a přestoupí do Ferrari. Tato novinka vyvolala úžas nejen v řadách fanoušků, ale i ve vedení německého celku. Tým z Brackley a Brixworthu totiž do poslední možné chvíle o ničem nevěděl. To však neznamená, že s obdobným scénářem nepočítal. Šéf „stříbrných šípů“ Toto Wolff tvrdí, že byl s Mercedesem s riziky o předčasném Hamiltonově konci dobře obeznámen.

Lewis Hamilton a Mercedes jednali o prodloužení spolupráce téměř celý loňský rok. Nakonec dospěli k závěru, že nejlepší pro obě strany bude, když sedminásobný šampion uzavře dvouletý kontrakt s tím, že pokud bude mít Brit po roce zaječí úmysly, bude moci uplatnit výstupní klauzuli a odejít.

A přesně k tomu se Hamilton k překvapení mnohé odhodlal. Pro rok 2025 se totiž nechal zlákat výzvou jménem Ferrari. Odchod dlouholeté jednotky Mercedesu zarazil i Tota Wolffa, i když Rakušan tvrdí, že s tímto scénářem v koutku duše počítal.

„Vysvětlil mi, proč se rozhodl odejít a musím říct, že jeho důvodem rozumím,“ vyslovil se rodák z Vídně. „Potřeboval novou výzvu a změnit prostředí. Naskytla se mu k tomu možná poslední příležitost. Byli jsme přesvědčeni o tom, že krátkodobá smlouva bude přínosná pro obě strany.“

„Nemohli jsme se zavázat na delší období a on využil možnosti odejít. Respektujeme, že změnil názor – obzvlášť, když se změnily okolnosti. Naskytla se mu příležitost přestoupit do Ferrari, uzavřít možná poslední kontrakt v kariéře a (naposledy) zamíchat kartami,“ poznamenal Wolff, podle kterého upřednostnil Hamilton Ferrari před Mercedesem i proto, že tým z Maranella nabídl Britovi na rozdíl od současného zaměstnavatele dlouholetou smlouvu.

„Domnívam se, že se nechal – mimo jiné – zlákat příležitostí podepsat dlouholetý kontrakt a vidinou dosáhnout na závěr kariéry velký úspěch. Nemluvili jsme o tom, jestli bude mít k tomu lepší příležitost zde nebo tam, protože si myslím, že něco takového se předpovědět nedá.“

Jelikož se drby o Hamiltonově přestupu do Ferrari už nějaký ten pátek šířily, Wolffa v konečném důsledku odchod jeho dlouholetého svěřence až tak nepřekvapil. Zarazila ho však skutečnost, že se o všem dozvěděl na poslední chvíli – když už bylo takříkajíc vymalováno.

„Spekulace (o Hamiltonově přestupu do Ferrari) se ke mně dostaly už před několika dny, ale s Lewisem jsem si chtěl o tom promluvit až na naplánované společné snídani. Nakonec přišel s oznámením ve středu ráno, a to mě překvapilo,“ přiznal Wolff.