logo F1live.cz

Bottas vstupuje do nové sezóny s vysokými očekáváními: Musíme napravit loňský rok

Valtteri Bottas a Kuan-ju Cou
© Sauber
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 2. 2024

Tým Sauber má za sebou velmi neúspěšnou sezónu. Předposlední místo před Haasem nikoho nenadchlo a obzvláště nenadchlo Audi. Vedení německé automobilky si uvědomuje, jaké rozsáhlé investice jsou nezbytné do infrastruktury. Ve Švýcarsku slibují, že se na tom pracuje, ale nikdo tomu neuvěří, dokud se to neprojeví na výsledcích. Od svého týmu zcela zřejmě žádá více i pilot Valtteri Bottas.

Během sezóny jsme cítili, že ambice finského závodníka přesahovaly schopnosti monopostu. Na druhé straně, ani výkony samotného Bottase nebyly dechberoucí. S devátým místem však nemůže být spokojený ani jezdec ani tým.

„Na začátku mé třetí sezóny s týmem musí být cíle velmi vysoké,“ řekl finský závodník při představení nového monopostu C44. „Má vlastní očekávání jsou vysoká, určitě potřebujeme udělat dobrý krok a pokrok ve srovnání s minulým rokem, kdy jsme, upřímně řečeno, nesplnili stanovené cíle.“

„Teď to však musíme napravit, musíme zvednout laťku a zlepšit výsledky. Všechny změny, ke kterým v týmu došlo, mi dodávají sebevědomí. Získali jsme celkem dost nových zdrojů na různých odděleních týmu, máme úplně novou identitu, nové auto vypadá jinak – nejen jeho lakování. To všechno mi dodává sebevědomí, že jsme na nové cestě. Doufám, že bude správná,“ řekl Bottas.

Ten se v posledních dvou letech proslavil celým spektrem nejrůznějších aktivit. Žádná z nich nesouvisela se závoděním. Jeho vzhled je dnes mnohem extravagantnější – něco takového by mu v Mercedesu určitě neprošlo –, což docela zapadlo k úplně nové barevné schématu Sauberu. „Vzhled je důležitý, ale také druhořadý. Záleží na výkonnosti. Pokud je auto rychlé a fungujeme dobře jako tým, na ničem jiném nezáleží,“ dodal Bottas.

Jeho týmový kolega Kuan-jü Čou zažije letos svou první domácí velkou cenu. Ví, že to bude další klíčový ročník pro jeho dlouhodobou budoucnost ve Formuli 1. „Od minulé sezóny jsme vynaložili velké úsilí, zejména ve druhé polovině roku, abychom se ujistili, že jsme pochopili, kde přesně se potřebujeme zlepšit jako tým a co potřebujeme udělat během zimní přestávky,“ řekl čínský závodník.

„Teď je čas dát všechno dohromady a poslat auto na trať. Očekávání jsou vysoká, ale zároveň opravdu nevíme, jak na tom skutečně jsme. Navzdory všemu jsme do auta vložili velké úsilí a já se těším, že s ním budu moci brzy jezdit,“ dodal Čou.