logo F1live.cz

Slíbný start, zní po testech ze Sauberu

Kuan-jü Čou
© X/Stake F1 Team Kick Sauber
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 2. 2024

Sauber se jako jeden z mála rozhodl udělat to, co jsme chtěli vidět od každého týmu. Poslední hodina testů by měla být povinně věnována kvalifikačním simulacím na měkkých směsích pneumatik. V závěrečný třetí den se k tomu však odhodlal jen málokdo. Red Bull, Ferrari, McLaren a Aston Martin se věnovali závodním simulacím. Ke kvalifikačním se na závěr odhodlali jen někteří a patřil k nim i Sauber.

Čínský závodník Kuan-jü Čou se v poslední den předsezónních testů umístil na povzbuzujícím třetím místě. Ne, jeho monopost nebude bojovat o nejvyšší příčky, ale v nabitém středu pole si rozhodně získal pozornost. Někteří pozorovatelé ho řadí hned za Aston Martin a RB a před Alpine i Williams. To by mohlo znamenat značný pokrok pro tým, který se loni umístil na celkovém devátém místě.

„Máme za sebou mnoho závodních simulací, takže bylo příjemné zajet i několik reprezentativních kvalifikačních jízd. V posledních třech dnech jsme se velmi soustředili na dlouhé jízdy a za ten čas jsem absolvoval vzdálenost čtyř závodů,“ konstatoval po předsezónních testech Čou.

„Máme dobré pocity a také víme, jakým směrem se musíme vydat před prvním soutěžním víkendem. Stále jsou tu věci, na kterých je třeba zapracovat, ale po prvních třech dnech mám pocit, že to byl slibný start pro náš tým,“ pokračoval čínský závodník.

„Skoušeli jsme různé směry co se týče vyvážení, nastavení či světlé výšky, kterou se všichni snaží tlačit co nejníž. Myslím si, že v mnoha oblastech máme dobrou rezervu, se kterou se můžeme hrát. Stále však platí, že s každým výjezdem na trať jsme zkoušeli něco odlišného, protože jeden a půl dne pro každého jezdce vám neumožní odkrýt plný potenciál a dvojnásobně to platí pro nás s úplně novým designem monopostu,“ dodal Čou.

Jeho tým má za sebou velmi nelichotivou druhou polovinu minulé sezóny. Výkonnost Sauberu nakonec stačila jen na trápící se Haas, což se letos musí změnit. V nesmírně vyrovnaném startovním poli je však na základě předsezónních testů těžké určit, kam by se mohl Sauber v novém ročníku zařadit.

„Je těžké to posoudit vzhledem k odlišným programům. Podle mě je však jasné, že nejlepší zůstali nejlepšími a my jsme nadále ve stejném boji se stejnými soupeři jako v posledních dvou letech. Potřebujeme pokračovat v práci a doufejme, že v nejbližších dnech budeme nadále dělat velké pokroky a ještě vylepšíme naše nastavení, protože si myslím, že až do páteční kvalifikace a sobotního závodu skutečně nevíte, jak to vypadá,“ řekl Čou.