logo F1live.cz

Čou rozjasal domácí tribuny, ale na týmového kolegu to opět nestačilo

Kuan-jü Čou
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 4. 2024

Čínský závodník Kuan-jü Čou se konečně dočkal. Při své třetí sezóně ve Formuli 1 zavítal na domácí půdu, kde je velkým hrdinou, ačkoliv ve světě Formule 1 se možná neřadí mezi superstar. Na okruhu je o něj velký zájem a proto ho všude doprovázejí hned dva tělesní strážci. Plné tribuny v Šanghaji dokázali pěkným výsledkem rozveselit oba piloti Sauberu.

Pro Čoua není letošní sezóna právě vydařená. Tým je bez bodu a v kvalifikacích je pravidelně lepším z dvojice jezdců jeho týmový kolega Valtteri Bottas. Platilo to i v páteční sprintové kvalifikaci, ale místní rodák byl přesto spokojený, když trochu nečekaně postoupil až do SQ3.

„Tlak před startem víkendu byl obrovský. Něco takového jsem necítil ani při svém prvním závodě ve Formuli 1. Všichni přišli, aby se na vás podívali a vy si chcete počínat dobře. Za takových okolností můžete snadno udělat chybu, ale naštěstí jsem žádnou neudělal,“ řekl po skončení sprintové kvalifikace Čou.

„Je to skvělý pocit, ale do určité míry si myslím, že kdyby bylo sucho, měli bychom větší šance. Z SQ2 jsem postoupil s jedním pokusem, takže potenciál v autě je. V dešti jsem však v prvním kole skončil mimo trať a potom jsem měl jen jeden pokus, takže jsem potřeboval hlavně zajet nějaký čas. Bohužel, trápil jsem se s nedostatkem přilnavosti, ale jsem spokojený s dnešním dnem. Fanoušci byli úžasní,“ řekl domácí miláček.

Čou tak do sprintu odstartuje z desátého místa. Po jeho boku v páté řadě bude stát jeho týmový kolega Valtteri Bottas. Pro Sauber to tak byl dobrý den, který daleko překonal všechny předcházející. „Jsem šťastný za můj tým. Je skvělé vidět obě auta v nejlepší desítce v proměnlivých podmínkách, což nebylo vůbec jednoduché. Jsem velmi rád, že se i Čouovi podařilo dostat do SQ3. Je to skvělé pro něho i pro všechny čínské fanoušky,“ řekl po skončení kvalifikace Bottas.

„Nemám ani tušení, jak bude vypadat naše závodní tempo. V prvním tréninku se trať neustále vyvíjela, takže je těžké z toho něco číst. Aspoň na jedno kolo však nevypadáme vůbec špatně a bez ohledu na podmínky se budeme pohybovat někde kolem našeho aktuálního umístění, což je slibné před zbytkem víkendu,“ dodal finský závodník.