logo F1live.cz

Horner: Verstappen jezdí jako metronom, je třeba si to užít

Max Verstappen a šachovnicová vlajka
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 4. 2024

Max Verstappen v posledních sezónách proměnil Formuli 1 na „one man show“ a nehodlá v tom přestat. Christian Horner si chce užívat současnou éru, na kterou snad budeme vzpomínat jako na zlaté období Maxe Verstappena podobně, jak vzpomínáme na zlaté éry Schumachera, Vettela a Hamiltona. Jako každá, i tato jednou pomine, zdůraznil šéf Red Bullu.

Pokud jste četli náš článek z minulého týdne, určitě víte, co se Maxovi Verstappenovi podařilo v Číně. V každém jednom kole byl rychlejší než Lando Norris, Sergio Pérez i Charles Leclerc. Z ostatních z první desítky ho dokázal ve více než jednom kole porazit jen Fernando Alonso.

„On prostě pracuje jako metronom,“ komentuje výkony obhájce titulu Christian Horner. „Jen navázal na rychlost, kterou ukázal loni. Myslím, že od posledního závodu v Číně vyhrál polovinu všech závodů. Vyhrál i 21 z posledních 23 velkých cen. Se svým autem a týmem je sjednocený a závodění si užívá.“

Jednou každé vítězné období skončí a v Red Bullu si nedělají žádné iluze, že by to v jejich případě mělo dopadnout jinak. Nic neberou za samozřejmost. „Myslím si, že úspěch je třeba ocenit. Max je výjimečný talent. Pro něho jsou to zlaté chvíle, ale jak jsme viděli v případě každého jednoho jezdce, netrvají věčně.“

„Jde o to užít si tyto chvíle, žít v přítomnosti. Nemáme garance, že mu v následujících pěti sezónách pokaždé dokážeme poskytnout takové auto. Dokud můžete, je třeba dělat, co se dá,“ připomněl své stáji Horner.

Po víkendu v Austrálii formulová obec dostala alespoň malou naději, že Verstappenova výhoda by se pomalu mohla zmenšit. Čína však přinesla úplně jiný průběh, což Christian Horner nepovažuje za skutečný obraz reálného trendu, ale jen menší výkyv od normy.

Dlouhé zatáčky v Suzuce a Šanghaji měly hrát do karet monopostu RB20. „Myslím si, že to souvisí s tratí, protože na následujícím závodě se to klidně může seskupit. A pravděpodobně se to stane.“

„Ještě jsme nezávodili ve skutečně horkých podmínkách ani nic podobného, takže neznámých proměnných je ještě strašně mnoho. Avšak na různých okruzích, na kterých jsme byli, RB20 podává dobrý výkon a jezdci – zejména Max – odvádějí skvělou práci,“ doplnil.