logo F1live.cz

Co stojí za Pérezovým zlepšením? Přestal řešit Verstappena, říká Horner

Christian Horner a Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 4. 2024

Podle slov Helmuta Marka zažívá Sergio Pérez svoji nejlepší sezónu od přestupu do Red Bullu. Slova chvály poslouchá i od svého šéfa Christiana Hornera, který bude mít rozhodující slovo při rozhodování o další budoucnosti mexického závodníka. Ten zatím dělá všechno pro to, aby si udržel své místo.

I když Pérez skončil v Číně třetí, opět sklidil nemálo kritiky. Víme, jak se loni jen s problémy dostával na pódium, zatímco Max Verstappen suverénně vítězil. Je jasné, že Mexičan se dostal do lepší vyjednávací pozice. Snaží se ji využít a podepsat novou smlouvu co nejdříve.

Loni se Pérez trápil s vlastními (titulovými) očekáváními, zatímco letos se podle Christiana Hornera uvolnil a soustředil se více na sebe, ne na svého týmového kolegu. „Vy máte ve zvyku ho odepisovat, ale ve skutečnosti odvádí skvělou práci,“ řekl šéf Red Bullu redaktorům britské televize Sky.

„Do této sezóny vstoupil s novým mentálním nastavením, je uvolněný a jezdí velmi dobře. Už se nesoustředí na svého týmového kolegu, ale má odlišný přístup a v prvních pěti závodech jsme z jeho strany viděli skvělé výkony. Jezdí dobře a stoupá mu sebevědomí,“ řekl Horner.

Nezapomínejme přitom, že Pérez je pod tlakem nejisté budoucnosti. Ocitl se v situaci, kterou nemá rád žádný závodník, protože nápor očekávání je každodenní součástí života pilota F1 i bez otázek o nejisté budoucnosti. Pérez si s tím ovšem (i s pomocí mocného Red Bullu) prozatím dokázal poradit.

„V týmu se cítí dobře. Ví, že mu na konci této sezóny končí smlouva a že bojuje o svoji budoucnost. Na tlak reaguje nejlepším možným způsobem. Myslím si, že výkony některých jezdců začnou pod tlakem slábnout. Změnil několik věcí ve svém přístupu a myslím si, že jezdí opravdu dobře,“ řekl Horner.