logo F1live.cz

Bez obav: Motorový program Red Bullu postupuje podle plánu, tvrdí Horner

Christian Horner
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala16. 4. 2024

Do startu přelomové sezóny 2026 nám zbývají ještě dva roky, ale na motorových odděleních se už pracuje naplno. Jedním z nejsledovanějších bude projekt Red Bullu, který se rozhodl v Milton Keynes postavit novou továrnu a ve spolupráci s Fordem se etablovat na poli výrobců pohonných jednotek. Dokáže to i bez bohatých zkušeností? Podle Christiana Hornera zatím vše nasvědčuje tomu, že by to mělo vyjít.

Když se v uplynulých týdnech spekulovalo o budoucnosti Maxe Verstappena, vícekrát se uvádělo motorové oddělení červených býků jako jeden z hlavních důvodů, proč by holandský šampion měl chtít odejít. Pohonné jednotky se totiž již brzy mohou stát podstatným výkonnostním faktorem, při kterém ani skvělá aerodynamika nemusí vykompenzovat nedostatek koňských sil tak, jak tomu bylo v úvodu moderní turboéry.

Christian Horner pro motorsport.com prozradil více o tom, jak pokračují práce v Milton Keynes. Ujistil, že všechno je v nejlepším pořádku. „Jelikož jsme zcela novým výrobcem pohonných jednotek, po stránce motorů jsme na agresivní křivce. Náš tým se však opravdu dobře staví této výzvě.“

„Naše vybavení je kompletní z testovacího i vývojového pohledu. Máme dynamometry, zkušební místnosti i výrobní kapacity. Dva roky však ve světě motorů představují velmi málo času. Jsme na strmé náběhové křivce, ale nacházíme se tam, kde jsme to o této době očekávali,“ prozradil šéf červených býků.

Každý výrobce má stanovený svůj plán a do velké míry netuší, jaké odvážné cíle si určili jeho soupeři. Red Bull si musí dát pozor, aby si nenastavil laťku příliš nízko. Pokud však budeme věřit tomu, že jeho plány korespondují se soupeři, všechno je na dobré cestě.

„Plníme cíle, které jsme si sami stanovili. Je však obtížné říci, jak vypadají tyto cíle v porovnání se soupeři,“ uznává Horner. „V zákulisí však vynakládáme kvantum úsilí, protože už jde doslova o boj s časem do startu sezóny 2026.“

Související zprávy