logo F1live.cz

Rosberg: Norris se na pohár dívá jako na poloprázdný

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala29. 4. 2024

Landovi Norrisovi už několikrát nejen fanoušci, ale i experti z padoku vyčítali, že po dobrém výkonu poukáže nejprve na nějaký nedostatek namísto toho, aby si i dílčí úspěch užil. Nyní si na něm všiml něčeho podobného Nico Rosberg, který ho vybízí k tomu, aby se nastavil na pozitivnější vlnu.

Britský jezdec toho na VC Číny nemohl dokázat více. Po startu ze čtvrtého místa mu ke druhé příčce pomohl nejprve výjezd bezpečnostního vozidla, ale zároveň i jeho fantastická jízda. Péreze si úspěšně držel od těla.

V cíli mohl „věčně druhý“ Norris slavit, jelikož na Maxe Verstappena nikdo neměl nárok. Jako první však připomněl sázku před startem velké ceny, v níž se de facto vsadil sám proti sobě. Tipoval, že Ferrari ho porazí o 35 sekund.

„Lando je chlapík, který se na pohár dívá jako na poloprázdný,“ zamyslel se po závodě Nico Rosberg, který si v Číně plnil úlohu spolukomentátora Sky Sports F1. „Před závodem se vsadit, že ho Ferrari porazí? Nevím… Nemyslím si, že toto je nejlepší přístup. Pozitivita by byla nápomocnější.“

Na objektivní hodnocení jeho výkonů to však nemá vliv. „V každém případě jezdil fenomenálně. Jezdil opravdu dobře. Spolu s Maxem byli jezdci dne. Byl konzistentní, v autě nezaznamenal žádnou degradaci. Je to rozdíl ve srovnání s jeho kolegou Oscarem Piastrim, který měl s opotřebením problémy. Byl to velký rozdíl, takže jeho jízda byla fenomenální.“

Oscar Piastri má už tradičně problémy na velkých cenách, kdy je třeba manažovat pneumatiky. Australská formulová naděje bude muset v tomto směru výrazně zabrat a nasbírat zkušenosti, které však přijdou až časem.

McLaren bude jeho pomoc potřebovat také v boji o konstruktérský šampionát. Zatím má před svými dodavateli z Mercedesu náskok 44 bodů, což je úctyhodný výkon, ale sezóna ještě není u konce. A co si o tom myslí Rosberg? Že papájoví by se neměli ohlížet dozadu, ale klidně zaútočit na Ferrari.

„Jejich progres je úžasný. I když jejich výkonnost na jednotlivých tratích kolísá, rozložení sil ještě není jasné. Například Ferrari zklamalo,“ poznamenal Rosberg v souvislosti se čtvrtým a pátým místem jezdců z Maranella. „McLaren určitě může útočit na druhou příčku v konstruktérech. Od Oscara potřebují, aby našel více konzistentnosti.“