logo F1live.cz

Nevídím důvod, proč by se Mercedes nemohl vrátit na čelo, říká Bottas

Lewis Hamilton a Mercedes W15
© Sam Bloxham/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 2. 2024

Dostihnout Red Bull je jedna věc, ale porazit ho věc druhá. Porazit „červené býky“ se dnes jeví být přímo nemožné. Valtteri Bottas je však přesvědčen o tom, že jednomu z týmů se to může podařit. Je jím nikdo jiný než Mercedes, Fínův bývalý zaměstnavatel.

Mercedes se teprve nedávno pohyboval suverénně na čele startovního pole a vyhrával jeden závod za druhým. Jednoho dne však náhle převzal otěže nad šampionátem Red Bull. Dnes hraje německý tým jen druhé housle a do boje o vítězství promluví jen málokdy.

Valtteri Bottas se domnívá, že jde jen o přechodný jev – vždyť Mercedes o vítěznou mentalitu ze dne na den nepřišel. Podle Fína se „stříbrné šípy“ na čelo dříve či později vrátí, i když přiznává, že porazit v současnosti dominantní Red Bull bude těžký oříšek.

„Domnívám se, že se Mercedes může vrátit na vrchol, stále má mnoho schopných lidí a je jako tým velmi silný,“ uvedl vítěz deseti velkých cen pro The Daily Express. „Mají dobrého lídra a dva kvalitní jezdce, takže nevidím důvod, proč by se jim to nemělo podařit.“

„Je však pravdou, že týmy považují Red Bull v současnosti za příliš velké sousto,“ přiznal pilot Sauberu. „Red Bull prožívá skvělé období a díky tomu, že jeho loňské auto bylo nesmírně silné, se mohl s velkou pravděpodobností velmi brzy přeorientovat na rok 2024.“

„Stejnou příležitost vytvořit rychlé auto máme ale i my ostatní. Nevidím důvod, proč by se to nemělo podařit Mercedesu. Jejich jediným problémem je aktuální forma Red Bullu,“ vyjádřil se 34letý závodník na konci minulého roku.

Kromě Mercedesu nepochybuje Valtteri ani o schopnostech svého bývalého týmového kolegy Lewise Hamiltona. Sedminásobný šampion se sice z vítězství těšil naposledy před více než dvěma lety, což však Bottas dává za vinu materiálu.

„Lewis byl minulý rok limitován svým autem. Ve srovnání se svým týmovým kolegou získal mnohem více bodů a až na poslední dva závody, které byly trochu komplikovanější, má za sebou solidní sezónu,“ dodal Bottas.

Související zprávy