logo F1live.cz

Newey je podle Verstappena nenahraditelný. Horner odmítl komentovat jeho kontrakt

Max Verstappen a Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 2. 2024

Každá dynastie se jednou skončí a každá říše se jednou rozpadne. Platí to pro každý sport a Formule 1 není výjimkou. Red Bull zažívá v současné době zemětřesení a je velkou otázkou, zda si tým v nejbližších měsících projde zásadní přestavbou. Situace kolem vyšetřování Christiana Hornera přitom nevyhnutelně spustila spekulace o budoucnosti některých klíčových postav Red Bullu.

Není to jen Horner, o jehož odchodu se mluví. Hned po zahájení vyšetřování se objevily spekulace o odchodu technického ředitele Pierra Wachého do Ferrari (o tom se mluvilo už loni) a také hlavního technického ředitele Adriana Neweyho. Jeho důležitost pro Red Bull dobře dokumentují i slova pilota týmu Maxe Verstappena.

„Nikdo není jako Adrian,“ prohlásil nizozemský závodník. „To je na tom všem skvělé: každý je jiný a každý dosahuje úspěch odlišným způsobem. Takže ne, Adriana Neweyho nemůžete nahradit, protože nikdo není jako Adrian.“

Přitom se objevilo několik zpráv, které zpochybňují Neweyho další budoucnost v týmu. Géniální konstruktér sám přiznal, že mu je trochu líto, že nedostal příležitost pracovat pro Ferrari a s Lewisem Hamiltonem. Nyní se cesty tohoto jezdce a týmu spojily. Kromě toho se spekulovalo, že kontrakty Christiana Hornera a Adriana Neweyho jsou navzájem propojené – když odejde jeden, může odejít i druhý.

Newey však loni podepsal s Red Bullem nový kontrakt, což naznačuje, že odchod z týmu nebude jednoduchý. Stáj však nezveřejnila žádné detaily nové smlouvy a tu odmítl komentovat i šéf stáje Christian Horner. „Nebudu rozebírat detaily jednotlivých smluv,“ prohlásil Angličan.

„Máme skvělý tým, jehož předností je jeho hloubka. Adrian je tu už dlouho, stejně jako já, ale jsou tu i mnozí další, kteří hrají klíčovou roli. Nebudu tedy mluvit o detailech smluv zaměstnanců týmu,“ prohlásil Horner.

Podle Verstappena je budoucnost Red Bullu světlá

Musíme si počkat, jak se rozlousknou interní problémy Red Bullu. Hrozba vnitřního rozpadu však přišla velmi nečekaně a není nerealistická. Mohl by odchod Hornera spustit domino efekt nebo spočívá síla stáje z Milton Keynes skutečně v její hloubce a odchod tak důležité osoby nebude cítit? A co kdyby po Hornerově odchodu následovali Newey či Waché? Odpovědi na všechny tyto otázky nás ještě teprve čekají.

„Musíme ocenit celou skupinu lidí, kteří stojí za Adrianem,“ prohlásil Max Verstappen. „Není to jen Adrian, ale celá skupina inženýrů kolem něj, kteří také odvádějí neuvěřitelnou práci.“

„Adriana vnímám spíše takto: máte tu vycházející talenty a pak tu máte právě Adriana. Je jako mentor. Mnozí z nich mají otázky, které mu mohou položit a pak s ním diskutovat. Musíte také rozpoznat mladé talenty, které přicházejí. Fascinuje mě, jak úplná je jejich současná spolupráce,“ řekl Max.