logo F1live.cz

Wolff věděl, že je špatně, když mu Vasseur neodpověděl na WhatsAppu

Toto Wolff a Frédéric Vasseur
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 2. 2024

Přestup Lewise Hamiltona do Ferrari prvního února se stal tématem, které bude fanoušky Formule 1 lákat i po letech. Na tuto událost určitě vznikne množství rozhovorů, podcastů a objeví se v mnoha životopisných knihách, jelikož zahrnuje jednu jezdeckou legendu, dva legendární týmy a dva dobré přátele na jejich čele. Právě způsob komunikace Frédérica Vasseura prý dal Totovi Wolffovi tušit, že se něco děje.

První únor byl pouze vyvrcholením intenzivního dění. Lewis Hamilton podepsal v srpnu 2023 prodloužení smlouvy s Mercedesem na sezóny 2024 a 2025, ale kontrakt zahrnoval klauzuli, která sedminásobnému šampionovi umožnila vyvázat se ze závazku již po roce. Lewis ji využil a zamířil do Ferrari.

Podepsal kontrakt s Frédéricem Vasseurem, který je dobrým přítelem Tota Wolffa, který se ocitl ve zvláštní situaci mezi svým dlouholetým jezdcem a dlouholetým kamarádem. „Když se objevily ty novinky, byla to pro nás nová situace, kterou jsme neočekávali v této fázi sezóny. Vytváří to novou dynamiku a rozhodně je to něco, na čem musíme pracovat,“ řekl Wolff.

„Zároveň však platí, že už jsme spolu byli, strávili jsme nějaký čas v továrně a na různých akcích a všechno je absolutně v pořádku nejen po lidské stránce, ale také po té profesionální,“ pokračoval šéf Mercedesu. „Před námi je celá sezóna. Chceme konkurenceschopné auto a chceme, aby měli oba jezdci rovnou příležitost dosáhnout těch nejlepších výsledků. Bylo by skvělé, kdybychom se s Lewisem mohli rozloučit kvalitními výsledky v následujících deseti měsících.“

Co však jeho dobrý kamarád Fred? Je jasné, že spolu komunikují jinak a mnohem uvolněněji než se šéfy ostatních týmů, se kterými mají spíše formální a profesionální vztah. Svědčí o tom i skutečnost, že oba jsou v pravidelném kontaktu prostřednictvím populární aplikace WhatsApp, která se mimochodem v této sezóně stala oficiálním partnerem Mercedesu.

„Ne, neodvedl dobrou práci!“ odpověděl žertem a s nevolí Wolff na otázku, zda Vasseur zvládl komunikaci a rozhovor s ním. „Jsme dlouholetí přátelé a stejně tak víme, že na trati jsme soupeři. Je to jako balancování na laně, což není vždy jednoduché, protože máme povinnost a závazek podat co nejlepší výkon v zájmu našeho týmu. A právě to Fred v této situaci udělal.“

„Chápu, jak přemýšlí. Samozřejmě, není vždy snadné v takovém dobrém vztahu vědět, jak to řešit, ale pro můj vztah s Fredem to nemá žádné důsledky. Když jsem Fredovi dva dny předtím poslal zprávu na WhatsApp, neodpověděl mi, takže jsem to už asi tušil. Fred mi to ale neřekl. Lewis měl pocit, že mi to chce říct jako první,“ řekl Wolff.