logo F1live.cz

Hamilton o přestupu do Ferrari: Bez Freda by se to nikdy nepodařilo

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 2. 2024

Největší přestupová bomba možná v celé historii Formule 1 se uskutečnila před startem sezóny 2024. Jako blesk z čistého nebe přišlo rozhodnutí Lewise Hamiltona, který jen pár měsíců po podpisu nové smlouvy s Mercedesem přestoupil do Ferrari. Tam se opět spojí se svým bývalým šéfem Frédéricem Vasseurem, který měl podle slov sedminásobného šampiona klíčový podíl na jeho rozhodnutí.

Takto o dvanáct měsíců budeme na předsezónních testech sledovat Lewise Hamiltona v červeném monopostu. Mnohým při této představě dodnes naskakuje husí kůže. Hodně se mluvilo, že se o tento přestup velmi zasloužil prezident Ferrari John Elkann, který měl o mnohonásobného šampiona dlouhodobě zájem. Pokud je to pravda, tak dnes určitě nelituje, že před více než rokem vyhodil Mattiu Binotta a najal Frédérica Vasseura.

„Mám s Fredem skvělý vztah,“ odpověděl Hamilton na otázku, zda byl Vasseur jediný člověk, který ho mohl přesvědčit. „Samozřejmě, závodil jsem za jeho tým ve F2 a zažili jsme spolu fantastické úspěchy ve F3, ale také v GP2. Tam jsme položili základy našeho vztahu a od té doby jsme byli neustále v kontaktu.“

„Vždycky jsem věděl, že z něj bude skvělý manažer týmu a jednoho dne se propracuje až do F1, i když v té době o to neměl zájem. Bylo skvělé ho sledovat v Alfě Romeo a když dostal práci ve Ferrari, byl jsem za něho velmi šťastný. Myslím, že všechny okolnosti se sešly a podle mě by se bez něho tento přestup nikdy nepodařil. Jsem opravdu vděčný a nadšený z práce, kterou Fred odvádí pro Ferrari,“ prohlásil Hamilton.

Ten změnil názor poměrně rychle, vždyť jen v srpnu podepsal novou dvouletou smlouvu s Mercedesem. Jen o pět měsíců později už podepisoval druhou a s úplně odlišným týmem. Proč se rozhodl pro změnu v tak krátké době? „Když jsem podepisoval v létě, samozřejmě, že jsem viděl svoji budoucnost spojenou s Mercedesem. Na konci roku se však objevila tato příležitost a já jsem se ji rozhodl přijmout,“ vysvětlil Hamilton.

„Mám pocit, že je to nejtěžší rozhodnutí, jaké jsem kdy musel udělat. Byl jsem v Mercedesu nějakých 26 let, podporovali mě a zažili jsme spolu neuvěřitelnou cestu. Společně jsme přepsali historii tohoto sportu, na což jsem velmi hrdý. Nakonec si však myslím, že svůj životní příběh si píšu sám a cítil jsem, že je čas začít novou kapitolu,“ prozradil sedminásobný mistr světa.

I Hamilton snil o Ferrari

Nakonec se tak potvrdila slova Sebastiana Vettela, který řekl, že každý je fanouškem Ferrari. I když získáte jeden titul s McLarenem a šest titulů s Mercedesem, přemýšlíte o červeném autě. Potvrdil to i Lewis Hamilton, nejen svými činy, ale také svými slovy.

„Když vyrůstáte a vidíte tu historii, sledujete Michaela Schumachera na vrcholu kariéry, tak podle mě každého z nás při pohledu na jezdce v červeném napadne, jaké by to bylo v tom červeném prostředí. Přijdete na Velkou cenu Itálie a vidíte červené moře z fanoušků Ferrari. Sledujete to a můžete jen žasnout. Tento tým však čeká na velký úspěch od dob Michaela, od roku 2007,“ řekl Hamilton.

„Pro mě to byla obrovská výzva, o tom není pochyb. Jako chlapec jsem na počítači zvykl hrát za Michaela. Určitě je to sen a já se na to velmi, velmi těším,“ přiznal Lewis.

Přitom není až takovým tajemstvím, že i on patří k obdivovatelům života a díla Enza Ferrariho. Sám měl v garáži několik silničních automobilů Ferrari, i když přiznal, že v roce 2025 ho čeká vůbec první výlet do Maranella. „Nikdy jsem tam nebyl. Své první Ferrari jsem si koupil v roce 2010, tuším, že jsem se tehdy takto obdaroval. Už ho nemám. Když jsem byl v Mercedesu, nemyslel jsem si, že by byl dobrý nápad vydat se do Maranella,“ přiznal Hamilton.

Na závěrečnou otázku, zda se bude učit italsky, odpověděl: „Za ty roky jsem se nestihl naučit žádný jiný jazyk. Určitě se o to však pokusím. Pamatuji si, že během mého působení v motokárách jsem v Itálii pochytal pár vět. Doufám, že se to celkem rychle vrátí.“