logo F1live.cz

Ve srovnání s loňským rokem je naše degradace jako z jiné planety, prohlásil Vasseur

Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 2. 2024

Na začátku si musíme jednu věc velmi rychle vyjasnit, všechno hezké, co v posledních dnech zaznělo na adresu nového monopostu Ferrari SF-24, nemá nic společného s čistou rychlostí. Ano, tým i jezdci chválí lepší ovladatelnost, konzistenci, předvídatelnost a práci s pneumatikami, ale o čisté rychlosti nic nepadlo. Samozřejmě, nižší degradace pneumatik znamená lepší závodní tempo, ale z úst jezdců ani zástupců týmu jsme neslyšeli nic o čisté rychlosti.

Jistě, poradíme si i bez nich. Například loni byl nejrychlejší čas Ferrari na předsezónních testech o 1,1 sekundy pomalejší než letos. Skutečnou rychlost jednotlivých monopostů však ukáže až první závodní víkend v sezóně.

Z Ferrari znějí povzbudivé hlasy, ale faktem stále zůstává, že rychlostně na Red Bull nestačí, což potvrdil svými slovy i Charles Leclerc. On a jeho šéf Frédéric Vasseur však vyjádřili spokojenost alespoň s tím, že nový monopost mnohem lépe pracuje s pneumatikami než ten starý. „Ve čtvrtek byla naše degradace, spolu s konzistencí a závodním tempem, jako z jiné planety ve srovnání s loňským rokem v tuto dobu,“ prohlásil šéf Ferrari.

Jak jsme však uvedli, nemusí to znamenat vůbec nic, pokud Ferrari nebude dostatečně rychlé. „Alespoň v tomto směru jsme udělali krok vpřed, ale teď to začne být nejen o konzistenci, ale hlavně o rychlosti. Víme, že po testech si musíme vždy dávat pozor na závěry. Když se podíváte na výsledky druhého nebo třetího dne předsezónních testů v loňském roce, tak nemají nic společného s výsledky po prvním závodním víkendu sezóny,“ prohlásil Vasseur.

„Nejdůležitější je důvěřovat klukům, protože jejich zpětná vazba byla pozitivní a určitě viděli podstatný posun. Myslím si, že Red Bull je stále vpředu, ale budeme na to dál tlačit a uvidíme, jak na tom budeme příští týden,“ dodal šéf Ferrari.

Scuderia v podstatě pokračuje tam, kde loni skončila. Ve druhé polovině minulé sezóny se červený tým mocně dotahoval na Mercedes. Rozdíl byl opravdu malý a na letošních předsezónních testech nebylo Ferrari výslovným zklamáním, i když Red Bull se zatím jeví být dost daleko.

„Už na konci minulé sezóny jsme udělali dobrý krok vpřed. Samozřejmě, na Red Bull to nestačilo. Kvalifikační tempo bylo v pořádku, závodní tempo bylo stále slabinou, ale už o mnoho menší než například v Bahrajnu nebo v Saúdské Arábii. Myslím si, že stále jdeme správným směrem, ale nevím, zda to bude stačit, nebo ne,“ řekl se svým tradičním úsměvem Fred.