logo F1live.cz

Turrini: Wolff dělá svou práci a sype sůl do ran Red Bullu

Toto Wolff
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 3. 2024

V současnosti můžeme ve Formuli 1 sledovat obrovskou zákulisní hru, jakou uvidíte pravděpodobně jen v tomto sportu. Ať už kdokoli zainteresovaný dělá cokoli, dělá to za nějakým účelem. „Klub piraní,“ jak to jednou velmi trefně nazval Ron Dennis, je skvělou metaforou pro současné dění, ve kterém se i z největších nepřátel mohou stát nejlepší přátelé za účelem sledování vyššího cíle. Skvěle to vysvětlil známý italský novinář Leo Turrini, který má dostatek zkušeností, aby věděl, jak fungují poměry ve Formuli 1.

I kdyby Toto Wolff věděl, že jeho šance získat Maxe Verstappena se rovná jedné desetině procenta, dělal by přesně to, co dělá teď. Nejde ani tak o to, že má mikroskopickou šanci na zisk skvělého jezdce a velký politický triumf, spíše hledá možnosti, jak co nejvíce oslabit svého úhlavního rivala.

Otevřené flirtování s Maxem Verstappenem a dokonce i s Helmutem Markem, o kterém všichni velmi dobře vědí, že je Wolffovým otevřeným nepřítelem, je součástí politické hry. V roce 2021 byla představa Marka a Verstappena v tričkách Mercedesu stejně absurdní, jako členství Ronalda Reagana v komunistické straně. Přesně takovou nabídku však Wolff v Džiddě veřejně předložil klukům z Red Bullu.

„Toto Wolff dělá svou práci a sype sůl do ran Red Bullu,“ napsal ve svém blogu zkušený italský novinář Leo Turrini. „Nepotřebujete být žádný Einstein. V tomto majetnickém prostředí přišel velký triumf Johna Elkanna (přestup Lewise Hamiltona do Ferrari). Pokud je možný přestup sedminásobného mistra světa do Ferrari, tak jsou všechny předtím nemyslitelné hypotézy dvakrát pravděpodobnější.“

„Dovolte mi to vysvětlit ještě lépe. Neříkám, že sága okolo Christiana Hornera se zrodila z přestupu Lewise Hamiltona. Samozřejmě, že je to úplně jiný příběh. Ale Verstappenův otec mrká na Tota, protože se mu tam otevírá místo,“ napsal Turrini.

Italský novinář však odmítl udělat tlustou čáru za spekulacemi o možném přestupu Verstappena do Mercedesu. „Nebudu dělat žádné předpovědi. Postmoderní F1 vypadá jako bláznivý mraveniště,“ napsal Turrini.

Související zprávy