logo F1live.cz

Mohl být z něj Wolffův nástupce, teď se d’Ambrosio chystá do Ferrari

Jerome d’Ambrosio
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala13. 3. 2024

Toto Wolff již brzy přijde o svou pravou ruku v Mercedesu. Zahraniční média avizují, že Jerome d’Ambrosio po skončení aktuální sezóny odejde z Brackley, aby se přestěhoval do jižní Evropy. Jeho novým působištěm se má stát Scuderia Ferrari.

Jerome d’Ambrosio se svou krátkou kariérou ve Formuli 1 nezapíše do historie velmi velkými písmeny. V roce 2011 a ve slabé Marussii se zvykl pohybovat daleko za bodovanou desítkou, ale tím jeho kariéra v královně motorsportu neskončila.

Po úspěšném působení na pozici šéfa týmu Venturi ve Formuli E, s kterým aspiroval na mistrovský titul, se upsal Mercedesu. Protože měl více než špičkové reference – ve Venturi spolupracoval se Susie Wolffovou, manželkou šéfa Mercedesu –, očekávalo se od něj, že postupně začne na sebe přebírat čím dál více pravomocí a odpovědnosti.

D’Ambrosio se začal v Mercedesu starat o jezdeckou akademii společně s Gwenem Lagrueem, ale již při jeho příchodu Toto Wolff avizoval, že v budoucnosti by se z něj měla stát významná postava ve vedení stříbrných šípů.

Během minulé sezóny jsme již viděli první kroky tímto směrem. Když byl Toto Wolff kvůli operaci kolena nucen vynechat Velkou cenu Japonska a Velkou cenu Kataru, byl to právě Jerome d’Ambrosio, kdo ho zastoupil přímo na okruhu.

Motorsport.com však během víkendu v Saúdské Arábii informoval o tom, že působiště Jeroma d’Ambrosia se po uplynutí jeho kontraktu změní. Po skončení sezóny má nastoupit ve Ferrari, pod což se mělo podepsat i rozhodnutí jeho rodiny přestěhovat se z Velké Británie zpět do kontinentální Evropy.

Zatím není jasné, jakou pozici d’Ambrosio bude zastávat, ale předpokládá se, že by mohl převzít vedení v jezdecké akademii Ferrari a tím pádem odlehčit vytíženého Jocka Cleara.

Přestup 38letého Belgičana se termínově shoduje s přestupem Lewise Hamiltona, ale podle zahraničních médií s ním přímo nesouvisí.