logo F1live.cz

Briatore o Hamiltonovi: Ferrari mu musí dát dobré auto, jinak se “nepřetrhne”

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 3. 2024

Bývalý šéf Renaultu Flavio Briatore se domnívá, že Lewis Hamilton bude přínosem pro Ferrari pouze za předpokladu, že tým z Maranella bude v roce 2025 a později disponovat dostatečně konkurenceschopným monopostem. Pokud tomu tak nebude, sedminásobný šampion prý jen „splyne s davem“ a nijak zvlášť se „nepřetrhne“.

Hamilton vstoupil do své poslední sezóny v barvách Mercedesu. V roce 2025 totiž přestoupí do Ferrari, kde mají od devětatřicetiletého Brita velká očekávání. Ty však podle Flavia Briatoreho naplní sedminásobný mistr světa pouze tehdy, bude-li mít k dispozici monopost souci na vyhrávání.

Pokud se tento scénář nenaplní a Ferrari bude hrát pouze druhé housle, Briatore je přesvědčen o tom, že Hamilton se od úsilí „nepřetrhne“ a takříkajíc pouze „splyne s davem“.

„Ferrari vypadá být v současnosti po Red Bullu druhé nejrychlejší, což však není pozice, se kterou by byli v Maranelle spokojeni,“ vyslovil se Briatore pro italskou televizi Rai 1. „Jejich auto se musí nutně zlepšit. Ztrátu, kterou mají v současnosti na Red Bull (podle Briatoreho jde až o osm desetin na kolo, pozn. red.), se nepodaří smazat žádnému z jezdců.“

Pokud by byl Hamilton součástí Ferrari už dnes, podle Briatoreho by si nepočínal lépe než Charles Leclerc. Ital se totiž domnívá, že Brit v případech, kdy nedisponuje vítězným monopostem, ztrácí na motivaci, což se odráží i na jeho přístupu.

„Odzrcadlilo by se to v tom, že by s Leclercem zřejmě táhl za kratší konec,“ vysvětlil Briatore. „Je totiž jedním z těch jezdců, kteří do závodění nevkládají mnoho úsilí, pokud není auto dostatečně dobré.“

Obdobný pohled na věc jako Briatore má také David Coulthard. Ten sice netvrdí, že by se Hamilton dostatečně nesnažil, ale naznačuje, že v současnosti nestačí na týmového kolegu George Russella, a to zřejmě i proto, že je už myslí ve Ferrari.

„Tohle auto mu prostě nesedí,“ řekl Coulthard pro Channel 4. „Na druhé straně, George dosahuje jedno rychlé kolo za druhým. Hamilton tak v interním souboji očividně táhne za kratší konec.“

„Pokud se s autem sžije, bude opět konkurenceschopný. Momentálně to ale vypadá tak, že je už myslí ve Ferrari,“ poznamenal Skot.