logo F1live.cz

Verstappen nepotřebuje osm titulů: Už teď jsem dosáhl víc, než jsem kdy snil

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 3. 2024

Max Verstappen má podepsanou smlouvu až do konce roku 2028. I když se v těchto dnech spekuluje, zda nebude jeho působení v Red Bullu výrazně kratší, než se původně plánovalo. Sám Max již řekl, že to může být jeho poslední kontrakt ve Formuli 1. Představa, že by z nejvyšší motoristické třídy odešel jako 31letý, je nepochybně zajímavá a sám Verstappen se na veřejnosti již několikrát zamyslel nad svým osudem.

Ostatní motoristické kategorie a svět virtuálních závodů jsou oblasti, na které směřuje Maxova pozornost. I kdyby odešel z Formule 1 v poměrně mladém věku, není pochyb, že se bude nadále pohybovat v tomto odvětví. Pro další pokračování kariéry ve F1 však potřebuje více než vítězství a tituly.

„Už teď jsem velmi spokojený s tím, co jsem ve Formuli 1 dosáhl,“ prohlásil Verstappen před novináři. „Opravdu tu nepotřebuji zůstávat, abych dosáhl rekordů. Už teď jsem toho získal víc, než jsem kdy snil.“

„Když ukončíte závodní kariéru, tak nezáleží, jestli jste trojnásobný, pětinásobný nebo sedminásobný mistr světa. V mém životě na tom nezáleží. Není to o tom, aby si vás pamatovali jako minimálně trojnásobného mistra světa. Když odejdu z Formule 1, pro mě se tato kapitola uzavře a bude po všem. Nezáleží mi na tom, co si budou lidé myslet o mé kariéře,“ vyhlásil Verstappen.

Jde o velmi podobnou rétoriku, jakou jsme v minulosti viděli i od dalších šampionů. Víme však, že každý sportovec má lepší či horší přehled o vlastních číslech. I Lewis Hamilton kdysi říkal, že počet titulů není nejdůležitější a kariéru může ukončit předčasně, ale přesto je i těsně před čtyřicítkou hladný a velmi motivovaný.

Verstappen však má jasno v tom, co je pro jeho kariéru nejdůležitější. „Když ráno vstanete, musíte být schopni dát ze sebe sto procent. V současnosti s tím nemám problém, ale v určitém okamžiku to může přijít. Vždycky chci vyhrávat a chci dát ze sebe to nejlepší. Neříkám si, že musím být ve Formuli 1, dokud nebudu osminásobný mistr světa. Takový prostě nejsem a mám mnoho věcí mimo Formuli 1, na kterých pracuji směrem do budoucnosti,“ odkázal Max.

Ten se netají svými aspiracemi v jiných kategoriích motoristického sportu. V tomto směru se velmi liší od Lewise Hamiltona a možná i Sebastiana Vettela, pro které je Formula 1 jedinou zajímavou disciplínou. Max chce zavítat i do Le Mans či do šampionátů sportovních automobilů. Odmítá však, že by napodobil Fernanda Alonsa a kombinoval povinnosti ve Formuli 1 s vytrvalostními závody.

„Ne, protože vím, že by mě to rozptylovalo. Když na něčem nepracuji na plný úvazek, tak to nedokážu brát dostatečně vážně. Buď do toho dám sto procent, nebo nic,“ řekl Verstappen.