logo F1live.cz

Autosport: Aston Martin chce získat Neweyho, nabídl mu štědrý kontrakt

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 3. 2024

O budoucnosti Adriana Neweyho se už dlouho nespekulovalo tak intenzivně jako v posledním měsíci. Bouře v Red Bullu pomalu utichá, ale konkurence si ji nenechala ujít. Podle zahraničních zdrojů s ničím nevyčkával Lawrence Stroll, který Neweymu rovnou nabídl místo.

Adrian Newey během své kariéry působil ve více týmech a posledních téměř 20 let se podílí na úspěších Red Bullu Racing. Snad každý tým ze soupeřů by ho vroucně přivítal, ale šanci uspět a získat ho do svých řad má jen málokdo. V posledních letech se to ani nikomu nepodařilo; Newey byl v Red Bullu velmi spokojený. To se prý změnilo letos, když propukla kauza kolem Christiana Hornera a v Red Bullu se rozpoutal mocenský boj.

Situaci se zájmem sleduje Ferrari, které podle italského tisku usiluje o Neweyho příchod do Maranella. Zatím je však v tomto směru nejaktivnější někdo jiný: Podle Autosportu je jím Lawrence Stroll a jeho Aston Martin, kdo vytáhl na stůl kufřík plný peněz.

„Autosport se dozvěděl, že šéf Aston Martinu Lawrence Stroll navýšil sázky s tučnou nabídkou kontraktu, kterou se během víkendu VC Saudské Arábie pokusil zlanařit legendárního 65letého konstruktéra z Milton Keynes do své nedaleké továrny v Silverstone,“ píše se v článku Autosportu z pátku.

Z pohledu Aston Martinu to máme vnímat jako další krok k titulům. „Ambiciózní Stroll ukládá základní kameny, aby vytvořil tým, který v následujících letech bude moci konkurovat Red Bullu, Mercedesu a Ferrari. Vedle stavby nové továrny a s blížícím se otevřením nového větrného tunelu Stroll již dokázal přilákat několik klíčových konstruktérů z týmů soupeřů a také podepsat kontrakt s Hondou o vytvoření továrního týmu pro éru od roku 2026.“

„Získání Neweyho by mohlo být posledním chybějícím dílkem ve skládačce, která by smazala deficit vůči tradičním špičkovým týmům Formule 1 a přesvědčila vedoucího jezdce Fernanda Alonsa, aby zůstal i po uplynutí jeho kontraktu,“ píše dále novinář Roberto Chinchero. „Také by to mohl být další argument k přesvědčení mistra světa Verstappena, o kterého má zájem i Mercedes, aby pokračoval v úspěšném vztahu s Neweym a Hondou jen 30 kilometrů dál.“

Nabídka ze strany Aston Martinu může být pro Neweyho atraktivní například tím, že by se nikam nemusel stěhovat. Nutnost přesunout se do Itálie byla jedním z důvodů, proč se Scuderii v roce 2014 i přes jednání nepodařilo přesvědčit slavného konstruktéra, aby přijal nabídku a začal pracovat pro Ferrari.

Na druhé straně však Newey přiznal, že lituje jedné věci: Ještě nikdy nespolupracoval s Ferrari, Fernandem Alonsem a Lewisem Hamiltonem. Pokud by skutečně uvažoval o odchodu z Red Bullu, dal by přednost milionům od Lawrence Strolla, nebo by si ke konci své kariéry šel splnit sen a s Lewisem Hamiltonem udělal z Ferrari opět mistrovský tým? Vše se včas dozvíme.

Aston Martin odmítl zprávy o nabídce komentovat.