logo F1live.cz

Leclerc si sype popel na hlavu: Opět jsem z kvalifikace nevytěžil maximum

Charles Leclerc v bariére
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala19. 4. 2024

Říká se, že déšť maže rozdíly mezi monoposty a otevírá možnosti celému startovnímu poli. Charles Leclerc však této příležitosti nedokázal využít naplno, což si upřímně vyčítá. Věří, že pokud bude sobotní kvalifikace na suchu, tak si dokáže napravit chuť.

Oba monoposty Ferrari se ve sprintové kvalifikaci dostaly do třetí části, ve které bylo třeba nasadit intermediálky, nabrat odvahu a lehce se do toho opřít. Charles Leclerc i nasadil intermediálky, i nabral odvahu, ale opřel se akorát tak o bariéru.

„Opravdu to úplně první výjezdové kolo bylo nesmírně náročné,“ povzdechl si Charles Leclerc po kvalifikaci, ve které se mu podařilo získat pouze sedmé místo. „Pneumatiky se zahřívaly jen velmi těžko. Snažil jsem se být trochu agresivní, ale ztratil jsem kontrolu na výjezdu z osmé zatáčky. To trochu pokazilo naši kvalifikaci, protože jsem měl mírně ohnuté řízení.“

Leclerc hned po nárazu zamířil do boxů, kde mu mechanici monopost zkontrolovali. Ti zhodnotili, že na něm může pokračovat, ale i kdyby byl zcela neporušený, nebylo by to ideální. Přišel totiž o jeden měřený pokus.

„Nemyslím si však, že bychom mohli vyčarovat nějaký zázrak. Nemohli jsme toho udělat mnohem víc. Samozřejmě, já jsem opět nevytěžil z kvalifikace maximum, s čímž nejsem spokojen,“ zhodnotil vzápětí.

Monacký závodník se prý na kvalifikaci těšil, nuže o to má trpčí pachuť v ústech. V sobotu dostane druhou šanci ukázat, že se naučil lépe zacházet s pneumatikami v kvalifikaci, ve které je Scuderia letos o něco slabší.

„Pokud bych se měl podívat na pozitiva, tak na suchu jsem udělal dost velký krok vpřed. S tím jsem spokojen, protože jsem tvrdě pracoval na přípravě pneumatik na suché trati. Alespoň dnes se to vyplatilo,“ pochvaloval si Leclerc první dva segmenty sprintové kvalifikace. „Ale uvidíme zítra, čekají nás dlouhé závody.“

Kromě sprintu je na programu i řádná kvalifikace. „Na to se těším. Těšil jsem se i na dnešek, abych to ukázal, ale v deštivé SQ3 jsem to nedokázal. Začneme se dívat na sobotu a pokusíme se optimalizovat vše na sprintový závod.“