logo F1live.cz

Stroll má problém. FIA s jazdcem řeší „několik incidentů

Lance Stroll
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 10. 2023

Už jsme si mysleli, že absurdní konání Lance Strolla na Velké ceně Kataru zůstane nepovšimnuto řídícím orgánem. Nebudeme si lhát, syn majitele Aston Martinu svým chováním během páteční kvalifikace prorazil naprosté dno. Chvíli to vypadalo, že se z toho nějak vyvlékne, ale zdá se, že FIA to nenechá jen tak a oficiálně potvrdila, že si na celou záležitost posvítí.

To však na stanovisku Mezinárodní automobilové federace není to nejzajímavější. Ze znění jasně vyplývá, že FIA nebude řešit jen incident, při kterém Stroll narazil do svého trenéra, ale i další přestupky či chování kanadského závodníka.

„Komisař FIA pro dohled nad dodržováním předpisů diskutuje s Lancem Strollem v souvislosti s několika incidenty, které mohly být v rozporu s pravidly, zásadami a postupy FIA během Grand Prix Kataru,“ uvedla ve svém stanovisku Mezinárodní automobilová federace.

Uvedené množné číslo u slova „incidenty“ je nezaměnitelným znakem, že FIA nebude řešit jen strčení do trenéra. Samozřejmě, federace neuvádí konkrétně, které prohřešky kanadského závodníka ji zajímají, ale tak nějak automaticky předpokládáme, že urážení chudáka Henryho Howea je jedním z nich.

Ten ho přitom chtěl jen poslat na povinné vážení, protože je ze své pozice spoluzodpovědný za dodržení procedur, které vyžadují pravidla. Uražení kolegy, který si jen plní své povinnosti, rozhodně není jednání, které by sport měl nechat bez povšimnutí.

Po tomto incidentu se Stroll postavil před zástupce médií, což je (stejně jako vážení) další z jeho povinností. Lance přitom dlouhodobě dává jasně najevo, že mu na vlastní prezentaci vůbec nezáleží. Novinářům odpovídá vždy stručně a téměř nikdy věcně. Na tři otázky reportéra Grega Stuarta odpověděl použitím celkem sedmi slov. Strollův postoj před kamerami tedy může být další věcí, která FIA zajímá.

Federace však oficiálně neuváděla, které předpisy měl Kanaďan porušit. Předpokládá se však, že půjde o články Mezinárodního sportovního kodexu FIA pojednávající o ochraně dobrého jména. Například podle článku 12.2.1.c se jednotlivec nesmí dopustit „jakéhokoli jednání nebo činu, které poškozuje zájmy soutěže nebo zájmy motoristického sportu jako takového.“

Přesně na tento článek doplatil po Velké ceně Brazílie v roce 2018 pilot Red Bullu Max Verstappen, když po závodě strčil v garáži FIA do Estebana Ocona.

Samozřejmě, neočekáváme žádné drastické tresty, ale bylo by minimálně zvláštní, kdyby FIA ponechala takové chování bez povšimnutí.