logo F1live.cz

FIA podrobněji prozkoumá Hamiltonovu “procházku” přes trať v Kataru

F77tO7VWYAEQGMG
© FOM
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 10. 2023

Lewis Hamilton během minulotýdenního závodu v Kataru “zářil” hned dvakrát. Nejprve po startu narazil do svého týmového kolegy George Russella a krátce poté znovu překročil hranice, když po vystoupení z poškozeného monopostu přešel přes trať na místě, kde to pravidla nepovolují. FIA mu původně za tento přestupek udělila pouze finanční trest, nyní však chce celou situaci znovu přezkoumat a své původní rozhodnutí důkladně přehodnotit.

Za “procházku” přes trať, navíc krátce předtím, než kolem Hamiltona projelo celé startovní pole, obdržel sedminásobný šampion pokutu ve výši 50 tisíc eur. První polovinu zaplatil v Kataru, druhou zaplatí pouze v případě, že se přestupek opakuje.

To však není vše. Po týdnu si FIA uvědomila, že původní trest pro Hamiltona nebyl dostatečný a chce se na celou věc znovu podívat – konec konců, 38letý Brit je vzorem pro mnoho mladých jezdců a fanoušků, na které může mít Lewis svým chováním negativní vliv.

“FIA přezkoumává incident, během něhož Lewis Hamilton přešel přes trať během Velké ceny Kataru,” uvedl mluvčí Mezinárodní automobilové federace. “FIA si je vědoma, že se Lewis za incident během následného výslechu omluvil a uznal, že přechod přes trať byl vážným porušením bezpečnosti.”

“Vzhledem k tomu, že je určitým vzorem, FIA je znepokojena tím, jaký dojem zanechá jeho chování na mladší jezdce,” uvádí se v oficiálním prohlášení federace.