logo F1live.cz

Russell připouští: Obě tresty byly spravedlivé

2023 United States Grand Prix, Saturday – LAT Images
© 2023 United States Grand Prix, Saturday – LAT Images
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2023

Sobotu z pohledu George Russella poznamenaly dva tresty, kterým se dalo vyhnout. Britskému jezdci komplikovaly sprint a nakonec ho stály minimálně jednu pozici. Berá to však sportovně a uznává, že komisaři jednali správně.

FIA nejprve udělila Russellovi penalizaci za to, že v sprintovém rozstřelu zablokoval Charlese Leclerca. Z tohoto důvodu startoval až z druhé desítky, ale již po prvním kole dokázal ztrátu tří míst smazat a vrátit se na pozici, kterou si vybojoval původně.

Pod šachovnicovou vlajkou dokonce dorazil na sedmé příčce. Dva body však neputovaly na jeho konto, ale na konto Pierrea Gaslyho, který profitoval z pětisekundové penalizace pro Russella. Kdyby byl Alex Albon ještě o tři desetiny rychlejší, mohl zůstat na ocotu.

“Toto byl marný den,” prohlásil po sprintu George Russell. “U komisařů jsem byl dvakrát. Oba tresty byly fér, ale ani jednou v tom nebyl úmysl.”

V případě blokování Charlese Leclerca prostě nebylo o čem. A ačkoliv v rozhlasu obhajoval svůj manévr na Oscara Piastriho, nakonec uznal, že tento pokus byl “optimistický” a trochu i oportunický. “Měl právo mě vytlačit, ale já do toho šel s úvahou, že pokud bude milý, tak získám pozici navíc.”

Piastri ho vytlačil, ale je otázkou, zda můžeme označit to za skutečné vytlačení z trati. Russell nebyl vedle Piastriho ani v apexu, ani těsně za ním. Komisaři ve svém verdiktu uvedli, že manévr dokončil mimo trať. “Ani v jednom okamžiku, kdy byl ještě na trati, se George Russell neocitl před Oscarem Piastrim, a proto neměl právo na svou stopu. Vyjetím mimo trať však získal trvalou výhodu.”

Po tomto manévru se dotáhl na Carlose Sainze, který na první pohled mlčel z posledního. I přesto se mu Russellovi nepodařilo předehnat ho, a tak si nedokázal vypracovat dostatečný náskok před Pierrem Gaslym. “Je to škoda, že jsem Carlose nedokázal předehnat. Byl prostě příliš rychlý v těch zatáčkách, kde se lámal chléb,” poznamenal 25letý Angličan.

George Russell se v této sezóně zvykl kvalifikace vycházet. Mírný propad na Okruhu Amerik ho proto překvapil, rozhodně ne příjemně.

“Věděli jsme, že pokud nám v kvalifikaci všechno vyjde, šesté místo bylo maximum. Tento víkend je trochu zvláštní. V Q1 a Q2 jsem výrazně zaostával a potom v Q3 to začalo fungovat,” rozepisuje svou rychlost na jedno kolo. “Kolísá to. Kvalifikace v poslední době patřila mezi mé silné stránky. Můžeme tedy zkoumat, proč to tento víkend neplatilo. Je to však jen jeden víkend. Nemůže vám to vyjít pokaždé.”